Zpravodajství Brno

Čtyřnásobná vražda

Policie: Dahlgren z Česka uprchl několik hodin předtím, než se našly oběti

Velikost textu:
aktualizováno 29. 5. 2013 15:30

Brno - I přes informační embargo ze strany policie nadále unikají další podrobnosti k případu čtyřnásobné vraždy v Brně-Ivanovicích. Podle nejnovějších informací byl podezřelý Američan Kevin Dahlgren už několik hodin mimo Českou republiku, když hasiči objevili v rodinném domě těla zavražděných lidí.

Před vchod do domu lidé stále pokládají květiny a svíčky
Před vchod do domu lidé stále pokládají květiny a svíčky
Otevřít galerii
  • Před vchod do domu lidé stále pokládají květiny a svíčky zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Kamarád jedné z obětí připevňuje na branku dopis zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Zavražděná rodina zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Dům v Brně-Ivanovicích, kde ke čtyřnásobné vraždě došlo zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Informaci potvrdila mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová. "Jde o jednoznačně potvrzenou a důkazně podloženou informaci," řekla Vedrová. Kriminalisté podle ní udělali maximum pro to, aby byl dvacetiletý Američan dopaden alespoň v zahraničí.

Sousedé zavražděné rodiny mimo záznam mluví o tom, že policie už ve čtvrtek ve tři hodiny ráno věděla, koho má hledat. "Ten člověk tady byl a najednou zmizel, když se to stalo," řekl pan Pavel, který si nepřál uvést svoje příjmení, proč podle něj indicie vedly právě k Dahlgrenovi. Přesto dvacetiletý Američan prošel o půl osmé ráno přes check-in ve Vídni a krátce před půl jedenáctou odletěl do Washingtonu.

Policie se brání, že žádnou chybu neudělala a pracovala tak rychle, jak jen to bylo možné. "Stěžejní bylo jednoznačně identifikovat podezřelého a splnit všechny složité právní požadavky potřebné k tomu, aby mohl být zadržen na území jiného státu," vysvětlila Vedrová. Podle ní došlo k dopadení pachatele ve velmi krátké době.

Práci policie hájila také mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká. Na otázku, zda prověřování podezřelého a zkontaktování zahraniční policie může trvat několik hodin, odpověděla, že ano. "Může to trvat několik hodin i několik dní," tvrdila Kopecká.

  • Kevin Dahlgren
    Kevin Dahlgren zdroj: Facebook
  • Američan Kevin Dahlgren
    Američan Kevin Dahlgren zdroj: Facebook

Obyvatelům městské části Ivanovice se ale nelíbí, že ani je nikdo o průběhu pátrání neinformoval. "Celou tu dobu jsme samozřejmě měli strach, protože jsme nevěděli, kde je, jestli nesedí u někoho ve sklepě. Klidně to tak mohlo být," popsal obavy místních pan Pavel.

Dahlgrena dnes ve 20 hodin SEČ čeká v americkém státě Virginie druhý výslech. Soud rozhodne, zda prodlouží Dahlgrenovi vazbu do doby, než se bude projednávat žádost České republiky o jeho vydání k trestnímu stíhání. Hrozí mu až výjimečný trest.

Pohřeb rodiny je naplánovaný na sobotu

Dahlgren čelí podezření z toho, že ve středu v Brně-Ivanovicích brutálně zavraždil svoje čtyři příbuzné - manželský pár a dva syny. Před domem už několik dní hraje oblíbená hudba zavražděné rodiny, lidé tam stále přichází s květinami a svíčkami. Dnes dokonce kamarád nejmladší oběti připevnil na branku dopis "pro mého nejlepšího kamaráda, mého bratra".

Dopis pro nejmladší oběť
Dopis pro nejmladší oběť

Pohřeb rodiny je naplánovaný na sobotu. Organizace se ujal Ukulele Orchestra jako Brno, v němž otec a jeden ze synů hráli.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.