Zpravodajství Brno

Metanolová kauza: Už šest osob je stíháno pro obecné ohrožení

Velikost textu:
aktualizováno 16. 1. 2013 17:08

Zlínsko - V souvislosti s nebezpečným pančováním alkoholu je pro obecné ohrožení stíháno už šest osob. Na svém posledním veřejném vystoupení o tom informovali státní zástupci, kteří se podílí na vyšetřování kauzy. Zároveň upozornili, že až do konce vyšetřování už nebudou veřejně vystupovat.

Ilustrační foto
Ilustrační foto

"Jde o dva hlavní míchače, hlavního distributora a další tři lidi, kteří dále distribuovali toxický alkohol. Představují propojku na Zlínský kraj, severní Moravu a východní Čechy," uvedl zlínský státní zástupce Jiří Zemek s tím, že pět z těchto šesti osob je ve vazbě. Šestý z nich je na svobodě, ačkoliv už byl v minulosti stíhán v souvislosti s metanolovou kauzou.

Původně byli pro obecné ohrožení stíháni jen tři lidé. Po dnešku se jejich počet zdvojnásobil. K dříve obviněným – Rudolfu Fianovi, Tomáši Křepelovi a Jiřímu Vaculovi nyní přibyli tři noví obvinění. Mužům hrozí dvanáct až dvacet let vězení. Není vyloučen ani výjimečný trest.

přehrát video
Události v regionech plus (Brno)

Mezi lidmi stále koluje pět tisíc litrů nebezpečného alkoholu

Policie v souvislosti s kauzou stíhá celkem asi sedmdesát osob, dvaatřicet jich bylo obviněno, a to většinou z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Mezi konzumenty stále kolují tisíce litrů nebezpečného alkoholu. Celkové odhady hovoří o tom, že závadného alkoholu bylo vyrobeno na patnáct tisíc litrů. Dvě třetiny z nich se už policii podařilo vypátrat. Spekuluje se o tom, že zbylých pět tisíc litrů v tichosti zlikvidovali sami distributoři.

"Z nějakého strachu z trestu, postihu nebo sankce se toho alkoholu zřejmě zbavili vylitím do kanalizace," komentoval šéf zlínského vyšetřovacího týmu Metyl Jindřich Kučera.

přehrát video
Státní zástupce Jiří Zemek o vyšetřování metanolové kauzy

Vyšetřovatele čeká ještě velký kus práce: musí vyslechnout stovky osob. "Policie ještě musí provést výslech nejméně 300 osob, vyhodnotit řadu tisíc vzorků a vypracovat znalecké posudky na více než 120 poškozených," uvedl státní zástupce Roman Kafka. Po vypracování posudku přijde na řadu rekordní soudní proces, pro který ve Zlínském kraji není k dispozici ani kapacitně dostačující soudní síň.

Pančovaný alkohol si vyžádal už 39 obětí na životech a více než sto dvaceti lidem způsobil zdravotní problémy. Tři oběti si metanol vyžádal i v Polsku. V příhraniční obci po Štědrém dnu zahynuli tři lidé, kteří si alkohol přivezli z Česka. Pozůstalí a lidé, kterým pančovaný alkohol přinesl zdravotní komplikace, se mohou o svá práva hlásit ještě několik měsíců.

Alkohol na pultech obchodů
Alkohol na pultech obchodů

Vyšetřování bude trvat ještě čtyři až pět měsíců

Policie stále rozkrývá rozsáhlou síť distributorů, prodejců a výrobců alkoholu. Vyšetřování bude trvat ještě čtyři až pět měsíců. Podle slov Romana Kafky nebudou státní zástupci až do konce vyšetřování veřejně vystupovat.

Část obchodníků míní, že kontrolní orgány už v minulosti podcenily situaci. Podle slov prodejců se policie měla místo na renomované lihovarníky zaměřit na černý trh.

Metanolová aféra vypukla v září loňského roku, kdy během jednoho týdne zemřelo osm lidí. Takový rapidní nástup donutil ministra zdravotnictví k vyhlášení částečné prohibice, což se v historii České republiky stalo poprvé.

Soudní řízení s hlavními obviněnými začne v druhé polovině letošního roku. Vláda v souvislosti s metanolovou kauzou plánuje případná omezení prodeje alkoholu na stáncích a v automatech.

Zdroj: ČT Brno, ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.