Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

18. 12. 2020

Jsou dvě a dvě čtyři? Česká televize odvysílá nový dokument o spisovateli Georgi Orwellovi

Svoboda znamená svobodně prohlásit, že dvě a dvě jsou čtyři. Jestliže je toto dáno, vše ostatní z toho vyplyne. Tak zní úryvek ze stěžejního románu „1984“ britského novináře, esejisty a spisovatele George Orwella. Právě z něj také vzešel podtitul snímku režiséra Václava Müllera „Projekt Orwell aneb 2+2=4?“. Diváci jej uvidí na obrazovce programu ČT2 tuto neděli, 20. prosince, od 15.50 hodin.

„Projekt Orwell aneb 2+2=4? je zajímavý už samotným východiskem nahlížet na Orwellovo dílo v kontextu dnešní doby ‚informačního chaosu a alternativních pravd‘, našeho světa zahlceného množstvím falešných, protichůdných či nenávistných zpráv a poukazovat na aktuálnost jeho myšlenkového odkazu,“ říká k projektu dramaturgyně Magdalena Hort.

Režisér dokumentu a zároveň jeho průvodce, Václav Müller, se ve svém putování za Orwellem vydal z Prahy do Londýna setkat se se spisovatelovou životopiskyní Mashou Karp, i na místa, kde Orwell žil a psal – do britského Wallingtonu a na skotský ostrov Jura. Filmaři měli rovněž možnost potkat se s Quentinem Koppem, synem Orwellova přítele George Koppa, jenž byl zároveň také jeho velitelem na bojišti španělské občanské války.

„Vedle reálných záběrů a rozhovorů diváci uvidí animace z dílny Moniky Pavlovičové. Od počátku mi bylo jasné, že budu chtít ukázat, jak Orwell vypadal. Ale fotek je pomálu a o filmovém záznamu mi není známo. Rozhodl jsem se proto pro animaci, která se už vícekrát ve spojení s filmem osvědčila,“ dodává režisér Václav Müller.

Dokumentární cestu po stopách britského autora uvidí diváci již tuto neděli na druhém programu České televize od 15.50 hodin.

Tiskové oddělení České televize

Přílohy

Projekt Orwell – ilustrace Monika Pavlovičová (920 kB)

Masha Karp a Václav Müller v Londýně, archiv V. Müllera (945 kB)