Mrtvý miminka

Mrtvý miminka (1985)

(1984 – 1985) Praha

Za vznikem této sezónní punkové úderky nestál nikdo jiný než příslušník první pražské punkové generace Jan Peterka. Na začátku 80. let byl tento teenager vídán snad na každém koncertě, který jen trošku zaváněl punkem (a to nejen u nás – jezdil i do Maďarska, NDR nebo Polska). Kapela Mrtvý miminka tedy vznikla jakožto vyvrcholení jeho snah a tužeb prožít si alespoň část své rebélie na pódiu jakožto frontman punkové skupiny.

Formace vznikla v roce 1984 a kromě Honzy Peterky (voc), v ní ještě působili Dan Materna (g), Jiří Mužák (bg) a Petr Tůma (ds). Orientovala se na drsnější odnož punku typu UK Subs, Exploited (Clash a Sex Pistols její členové neměli příliš v oblibě), a hrála hlavně předělávky ovšem s českými texty.

První vystoupení MM se mělo uskutečnit přímo ve zkušebně (stará stodola v Dolních Počernicích), kam Peterka sezval své přátele, ale policie se to domákla a Peterku důrazně upozornila, že jakmile koncert proběhne, bude mít nejen on, ale všichni účastníci akce velké problémy. Premiéru si tedy kapela musela odbýt jinde – stalo se tak na punkové svatbě ve Slunečné u České Lípy v září 1984 (ještě Plexis a Zastávka Mileč). MM si pak zahrály v říjnu '84 na posledním koncertě A 64 v Kladně (opět ještě Plexis) a jejím posledním (kraťoučkým) vystoupením byl dnes již legendární koncert punkových kapel ve Staré Lysé v létě 1985.

Jelikož byl Peterka jednou z nejznámějších punkových postav v Praze, neustále ho otravovali estébáci (v té době absolvoval výslechy i několikrát týdně), což se ukázalo jakožto jedna z příčin rozpadu MM. A protože navíc zkušebna kapely nebyla přes zimu vytápěna, soubor ani neměl kde trénovat. Honza se tedy opět vrátil zpět do své role punkového příznivce a diskutéra, pobývajícího převážně pražské kavárně Slávia.

Co se zachovalo do r. 1989:

- Audio:
Mrtvý miminka: „Záznam ze zkušebny“ (1984)