Debustrol

Debustrol (1987-8)

(1986 - 1988 a 1990 - dodnes) Mladá Boleslav

Skupina Debustrol vznikla v prosinci roku 1986 a založili jí Martin „Kolins“ Kolínský (voc, g), Martin „Melmus“ Melmuka (ds) a baskytarista, který si říkal Charos. Na název souboru přišel bubeník a nemá prý vůbec žádný význam - kapela si vymyslela asi dvacet různých slov a tohle z nich prostě vybrala. Po několika měsících od založení odešel Charos na vojnu a vyměnili ho hned dva další hudebníci: Tomáš „Cizák“ Císař (bg) a Oldřich „Trifid“ Trefil (g). Někdy v roce 1987 začalo v hudbě souboru převládat ono ultrathrashové zaměření, které ho později proslavilo. O Debustrolu se totiž tvrdí, že byl asi první thrash metalovou (někdy se uvádí i thrash coreovou) kapelou u nás.

„Nás vůbec nezajímalo, že to tady nikdo nehrál,“ řekl Kolins v rozhovoru pro Rock & Pop (1991). „Doma jsme poslouchali Slayer, Sepulturu a další kapely, a tím spíš, že takovouhle muziku tu nikdo nedělal, jsme se na ní vrhli my. Bylo nám jedno, že tady existoval ňákej komunismus či co, a proto jsme kvůli svý tvorbě měli značný problémy. Chtěli jsme prostě hrát to, co bylo aktuální venku.“

Vzorem souboru, jak Kolins přiznává, byli hlavně Slayer a od toho se veškeré hudební dění v Debustrolu také odvíjelo. O hudbu a texty se ponejvíce snažil právě Kolins. Texty tohoto prvního období byly prodchnuty tématy ničení, smrti, zmaru, temných stran lidské duše a také tématy mytologickými a satanskými. Ve spojení se zběsile rychle zahranými riffy byl jejich účinek naprosto zničující. Proto někteří hudební škatulkáři zařazovali kapelu mezi tzv. „extrémy“ do přihrádky českého hard core, přestože její textové motivy měly daleko blíže k metalu.

V historii skupiny byly důležité dvě události - v květnu 1988 odehrál Debustrol svůj koncert na festivalu Death Metal Session v Praze (KD Vltavská), kde doslova způsobil šok. Vlasta Henych, šéf Törru a pořadatel přehlídky dokonce v půli koncert přerušil a varoval šílející diváky (neustále se pokoušeli o stage diving, tedy skoky z pódia do hlediště), že pokud nepřestanou lézt na podium, bude muset být vystoupení zrušeno.

A onou druhou událostí bylo natočení snad nejkultovnějšího předrevolučního dema - kazety s názvem „Vyznání smrti“ (srpen 1988), která se po vlastech českých začala šířit jako černý mor („Vyznání smrti je základním kamenem nekomerčního nářezu u nás“ - Petr Korál).

Vzápětí po realizaci tohoto dema odešli Kolins s Cizákem na vojnu a soubor se na dva roky odmlčel. Hudební publicista Petr „Kory“ Korál o krátké předrevoluční dráze kapely napsal v Rock & Popu (1991): „Ačkoliv měl před vojnou Debustrol asi jen šest vystoupení a to ještě polovinu na neoficiálních punk-undergroundových akcích, natrvalo se zapsal do podvědomí téměř všech domácích stoupenců těžkého kovu a jeho popularita během dvouleté pauzy nejenže neopadla, ale naopak několikanásobně vzrostla.“ Bohužel během této pauzy Debustrol přišel o bubeníka Melmuse, kterého uchvátil black metalový Törr.

Kapela se dala dohromady znovu po návratu Kolinse a Cizáka z vojny a s novým bubeníkem Michalem Trůkou pokračovala dál. A s některými změnami v obsazení hraje dodnes.

V souvislosti s Debustrolem ještě jedna poznámka - hudební publicista Radek Diestler na festivalu Finále Plzeň 2001 řekl: „Na Debustrol si vzpomínám - když člověk vyrůstal v metalové Plzni, tak se po těhle věcech páslo. Dostala se nám do ruky kazeta, kde na první straně bylo ´Vyznání smrti´ a líbilo se nám hlavně proto, že začínalo sloganem: ´Tak si všichni userte, je tady Debustrol!´, a my ve svém teenagerském věku jsme si mysleli - kurva, ty to tomu režimu nandali!“.

Co se zachovalo do r. 1989:

- Video:
video z koncertu Debustrolu na Death Metal Session (1988, vlastní Martin Kolínský)

- Audio:
Debustrol: “Live“ (nejspíš z r. 1988)
Debustrol: „Vyznání smrti“ (1988)

- V seriálu BIGBÍT píseň:
„Apokalypsa“ (1988)

http://cms.debustrol.cz/