Kurtizány z 25. Avenue

Kurtizány z 25. Avenue

(1989 - s přestávkami dodnes) Praha

Skupina Kurtizány z 25. Avenue vznikla v r. 1989 složením ze dvou formací. Simon doposud působil v souboru Nová fáze (Simon - voc, Patrick Eler - ds, zároveň Modrý tanky, Petr Šroubek - g, Pavel Hejduk - bg) a zbytek Kurtizán dodala formace M.M.M., kde hráli Tomáš Vartecký (g, voc), Viking (ds) a Lukáš "Luke" Bálek (bg). Poněkud "ženský" název pražskou rockovou obec v prvopočátku poněkud zmátl - mnoho lidí se domnívalo, že se jedná o ženskou kapelu

Kurtizány se daly dohromady v sestavě: Jan "Simon" Kůstka (voc), Tomáš Vartecký (g, voc), Bohouš "Viking" Krpálek (ds) a Lukáš "Luke" Bálek (bg) a cca měsíc po první zkoušce (říjen 1989) se s patřičnou dávkou odvahy a hlavně drzosti přihlásily do pražského kola Rockfestu, které se konalo v listopadu, den po "přesdržce" na Národní třídě. Další koncert p si odbyly na Strahově v prosinci ´89 a od té doby se "nulanulasedmička" stala takříkajíc jejich hlavním "pracovištěm".

Skupina se sice vizuálně stylizovala hlavně do britských The Cure, ale prezentovala se temně gotickým soundem, který byl mnohem tvrdší britských vzorů. Sice zde dominoval zastřený zpěvákův hlas, ale kytara už pomalu měnila zvuk hallu za mnohem hustší, agresivní noise. Tuto tvrdost si kapela přenesla i do 90. let, kdy se její gotický model změnil na velmi drsnou podobu noise s typickou kytarovou hlukovou hradbou a většinou pomalými rytmy, kterým vévodily mohutně znějící bicí.

Soubor řadíme k tzv. "strahovským skupinám" postpunkově-gotického zaměření, jež se sdružovaly pod hlavičkou "Nezávislá Praha", kam kromě Kurtizán patřily ještě formace Modrý tanky, Nocturno, Couchette, Čínská čtvrť, Truman Capote či Rány těla.

Co se zachovalo do roku 1989 (včetně):

- Audio:
Není známo, že by skupina do konce roku 1989 natočila nějakou nahrávku

http://k25a.com/