Čerstvě natřeno

Čerstvě natřeno (cca přelom 80. - 90. let)

(1985 – s přestávkami dodnes)

Počátky jihlavské skupiny Čerstvě natřeno band sahají někam do září-října 1984, kdy se dala dohromady trojice mániček jak již bylo zvykem s nepříliš dobrou instrumentální ale i nástrojovou výbavou. Hrálo se přes magneťák a nástroje tvořily španělky a místo bicích hrnce a krabice. Půl roku  se snažilo trio (Tomáš Klejzar – acc g, voc, Jiří Pykal – acc g, Žleb – „ds“) cosi vytvářet, ale samo nakonec usoudilo, že to nemá příliš valné perspektivy. Posléze se ale dvojice kytaristů, Tomáš a Jiří, rozhodla, že nakoupí elektrické nástroje a nějakou dobu se bude věnovat výuce na ně.

O vánocích 1985, tedy asi po půlroční pauze, se seznámili na škole, kam tehdy chodili, s člověkem který bubny vlastnil a docela na ně uměl. Tato sestava ČNB -  Tomáš Klejzar (voc, g, tapes), Jiří Pykal (bg, tapes) a Petr Böhm (ds) - se vrhla zkoušení (v Kozlově u Jihlavy) a hlavně do nové tvorby vlastních písniček, ke kterým jim psal texty jejich kamarád Luboš Vlach (bývalý člen formace Definitivní šlus). Program dostal název „Opaky“ a půlku z něj odehrál soubor na své koncertní premiéře v rámci akce v Pístově u Jihlavy na jaře 1986. Vystoupení se příliš nezdařilo, jelikož trojice ještě nebyla dobře sehraná a  ani jednoduchý repertoár publikum příliš nezaujal. V červenci byl materiál konečně dokončen a nahrán na kazetu.

Čerstvě natřeno pak posílilo sestavu o frontmana Vlastu Hose a začalo vytvářet nový program „Mezi náma známejma“, který tvořily dvě asi dvacetiminutové skladby. První tvořila hudba na text L. Vlacha „Výlevy“, druhá skladba pak  vznikla na texty „Vlastními rty“ René Chara a „Monadismy dne“ od Jiřího Pykala. Premiérově svůj  program kapela předvedla ve Zborné u Jihlavy a vystoupila s ním i na akci v blízkém Čížově.

V roce 1987 se vrhla kapela do tvorby nového programu „Lyceum schizofrenika Prchala“, který byl sestaven z textů jejího stálého dodavatele slov L. Vlacha. Zároveň byl do souboru přijat nový saxofonista Petr Holub.

Skupina se po roce 1990 přestěhovala do Brna.

Co se zachovalo do roku 1989 (včetně):

Fotografie

Audio:

Čerstvě natřeno: „Opaky“ (1986)
Čerstvě natřeno: „Mezi náma známejma“ (1987)
Čerstvě natřeno: „Lyceum schizofrenika Prchala“ (1987?)