Oi Oi Hubert Macháně

Oi Oi Hubert Macháně (1986)

(1983 - 1986, 1989 - 1991) Liberec

„V Ostrově nad Ohří v osmdesátým třetím nebo druhým byl takovej větší fesťák a hrály tam podzemní kapely. Tak jsme se tam dohodli, že příští rok vystoupíme, takže Macháně vznikli díky tomuhle jedinýmu fesťáku.“, popisuje zrod kapely v seriálu Bigbít bubeník Tomáš Hájíček.

Punková kapela s velmi podivným názvem Oi Oi Hubert Macháně vznikla tedy zhruba roku 1983 a o rok později skutečně na festivalu v Ostrově nad Ohří vystoupila. Ještě k názvu - měl dva různé původy: prvním byla fotografie německého souboru Hubert Koch, který na ní pózoval v super-debilním oblečení, a druhým byl Macháně, dvojník císaře Franze Josefa ve filmu „Jára Cimrman, ležící a spící“.

Navíc v kapele hráli Macháňovi téměř jmenovci, tvořili ji totiž Ivan Macháček (g, voc) a Mirek Macháček (bg, voc) a razantní bubeník a zpěvák Tomáš Hájíček. Oba Macháčkové předtím hráli (1981-82) společně se zpěvákem Romanem Lánským v liberecké skupině § 202 . "Macháňovci" vydrželi ve stejné sestavě fungovat něco přes rok, než v létě 1985 vyměnil Mirka Macháčka u baskytary Martin Týma. S kapelou také občas vystupovali jako hosté různé osůbky a podivné existence (baletky, vokalistka Renata Sex La France s písní "Beast Of Burdon" atd.).

Členové skupiny poněkud prozaicky zdůvodňují, jakým způsobem se dostali ke skinheadské hudbě oi. „Prostě jsme se naučili hrát, pak jsme někde slyšeli to oi, zalíbilo se nám to, a tak jsme to začali prdat do těch textů,“ řekl Tomáš Hájíček v Rock & Popu, 1991. A Mirek Macháček tamtéž: „Inspirace je v blbosti. Těma písničkama, a to je hlavní, nechceme nikomu nic sdělit. Zařadili nás vyloženě jako skinheadskou kapelu, což, myslím, nejsme. Hlavní je dobrej bigbít a legrace.“

Ono to ale bylo jen tak napůl. Je fakt, že v čase prvního období „macháňovců“ šlo v celé republice skinheady spočíst na prstech jedné ruky, ale existovalo tu hodně tzv. militantních punkerů, jejichž filosofie se blížila skinské. Některé texty souboru leccos naznačovaly („Bílej rajón“ nebo písnička „Práskni negra do hlavy“, na nahrávkách ovšem uváděná jako „Práskni Petra do hlavy“ či „Hoja hoj“) a spřízněnost se skinheadským Orlíkem byla hlavně v druhé fázi „huberta macháně“ více než zřejmá. Na druhé straně ale je pravda, že dost velký počet písniček byl opravdu legrační - třeba „Koplas mě pod koleno“, „Buzerák“ (trochu trpká legrace) nebo jednoduchoučká vypalovačka „Metr píva“.

Hudební struktura skladeb byla punkově primitivní - sloka, sborový řvaný refrén, sloka, sborový řvaný refrén, bez kytarových sól. Kromě vlastních věcí Macháňovci občas na vystoupeních vypálili i převzaté kousky od Exploited a Dead Kennedy´s.

Kapela koncertovala na různých oficiálních a polooficiálních akcích - hodně například hrála v libereckém klubu SSM Plamen. Dvakrát se dokonce zúčastnila oficiální soutěže (Ještědský drak), ale více méně s tím, aby si z pořadatelů „udělala prdel“. V soutěži hudebníci vystoupili v sakách, s již zmíněnými baletkami a dvěma zpěvačkami dětského sboru Severáček. Odborná porota je pak vyhodnotila velmi vysoko, kamarádi kapely se ale váleli smíchy.

První období skupiny skončilo někdy na podzim 1986, kdy se vystoupením na libereckých kolejích uskutečnila její derniéra. Macháňovci se dali dohromady o tři roky později a v původní sestavě, ale s mírně pozměněným názvem Hubert Macháně,vpluli i do 90. let, kdy si natočili i LP-desku. V roce 1991 odešel T. Hájíček a založil svůj vlastní soubor Kruci püsk.

Co se zachovalo do r. 1989:

- Audio:
„Ostrov nad Ohří 84“ (1984, Oi Oi H. Macháně - koncert)
„Oi! Oi! Hubert Macháně - A 64 - FPB“ (1984-5, Oi Oi H. Macháně koncert z roku 1985)
Oi Oi Hubert Macháně: „Live in Reichenberg“ (1985)
„Kompilace“ (asi 1985, obsahuje několik písní z repertoáru Oi Oi H. Macháně)
„Bohemia Punk Vol. 1“ (STCV 1986/7, Oi Oi H. Macháně písně „Práskni negra“, „Kravata“)

- V seriálu BIGBÍT píseň:
„Buzerák“ (1985)
„Práskni Petra do hlavy“ (1985)