Anatomie jednoho manželství – z pohledu ženy. První část francouzského koprodukčního filmu.
Hrají: M.-J. Natová, J. Charrier, M. Subor, G. Esposito, M. Mérilová a další. Scénář a režie André Cayatte.

Kdo měl pravdu, na čí straně je vina, to lze většinou při rozpadu manželství jen těžko určit. Nepokouší se o to ani francouzský film režiséra Andrého Cayatta, který se skládá ze dvou nedělitelných částí. Francois, aneb Život v manželství je příběh jednoho manželství vyprávěný z pohledu ženy; Jean-Marc, aneb Život v manželství je anatomie jejich svazku z pohledu muže. Téměř všechny klíčové situace sledujeme vždy ze subjektivního pohledu každého z nich. Vždycky má daný vypravěč částečně pravdu, část doplní a přibarví jeho emoce, nemalý podíl má i psychická situace, ve které se v té chvíli nacházel. Snad proto zůstal André Cayatte jako režisér a scenárista nestranným a nechal vše na divákovi.

Francoise je mladá studentka práv plná chuti do života, plná naděje a elánu, která v osudovou chvíli potkává Jean-Marca, také ambiciózního studenta práv, který žije se svou poněkud labilní matkou. Naráz se do sebe zamilují a okamžitě opouštějí své dosavadní protějšky. Všechno je příliš rychlé, svatba, dítě, konec studia. A jeden z nic musí ustoupit. Kolik zkoušek dokáže vydržet takové manželství...

Režisér André Cayatte, známý svým ponorem do lidského nitra (Není kouře bez ohně), si pro hlavní role vybral tehdy populární herce Marie-José Natovou a Jacquese Charriera.

Napište nám