Vyprávění o vojákovi na ztracené vartě a o zemi ve ztracené době. Typicky česká komedie v mezinárodní koprodukci.
Hrají: G. Nazarov, Z. Burjaková, V. Iljin, S. Garmaš, V. Zolotuchin, Z. Gerdt, M. Vinogradovová, M. Labuda a další. Scénář Z. Svěrák. Kamera J. Šofr. Režie Jiří Menzel.

Český herec, scenárista a režisér Jiří Menzel natáčí své filmy převážně podle úspěšných literárních děl. Předlohou "Čonkina" se stala známá novela Vladimíra Vojnoviče. Filmový scénář je dílem Zdeňka Svěráka, přičemž snímek vznikl v koprodukci Velké Británie, Francie, ČR, Itálie a Ruska. Zajímavostí je, že jde o první film v ruštině (u nás ovšem dabovaný), natočený mimo území Ruska. Exteriéry vznikly v bývalém vojenském prostoru u Milovic.

Píše se rok 1941. Přílet a na konci filmu odlet vojenského letadla je rámcem příběhu, ve kterém jsme svědky samotného "života a neobyčejných dobrodružství vojáka Ivana Čonkina". Tento kuchyňský pomocník byl totiž poslán do zapadlé vesničky Rudá hlídat porouchané letadlo. Na zapomenuté vartě však stráví mnohem delší dobu, během níž se zamiluje do místní pošťačky Ňurky a pouhou svou přítomností způsobí místním lidem řadu komických, ale i tragikomických příhod. Schyluje se totiž k válce a hlavně v zemi řádí stalinský teror. Jedinými jistotami každého spořádaného Rusa jsou vodka samohonka... nebo gulag.

Snímek získal Zlatou medaili předsednictva italského senátu na 51. MFF v Benátkách 1994 a byl nominován na sedm Českých lvů.

Napište nám