Dva dny z příběhu lásky zrozené na březích Gangy v období letních monzunů. Francouzský film.
Hrají: D. Seyrigová, M. Lonsdale, M. Carriere, C. Mann a další. Scénář a režie: Marguerite Durasová.

Marguerite Durasová, spisovatelka, scenáristka a režisérka se narodila 4. dubna 1914 v Dia Dinhu v někdejší Kočinčíně (dnešním Vietnamu) jako jediná dcera a nejmladší ze tří dětí v učitelské rodině. Po smrti otce, na kterého si spisovatelka uchovala jen mlhavé vzpomínky, se s matkou postupně stěhovali po Indočíně. Své dětství tedy prožila v koloniálním prostředí s chudou utrápenou matkou. Když zkončil skandální vztah k bohatému Číňanovi, který Durasová popsala ve slavné knize Milenec, rodina se odstěhovala do Francie. Po maturitě začala studovat matematiku, práva a politologii. Svůj první román napsala v roce 1942, ale nakladatelství Gallimard ho odmítlo vydat.Teprve o rok později vychází její oficiální prvotina Nestoudníci. Mezi nejznámější romány Durasové patří Hráz proti Pacifiku, Moderato cantabile, Lol V. Steinová unesena, Vícekonzul či Milenec, který jí vynesl Goncourtovu cenu.

Vedle románů Durasová neustále publikovala různé články, dramatizovala a psala vlastní divadelní hry. V roce 1959 napsala svůj první scénář, který o rok později natočil Alain Resnais - vznikl jeden z nejslavnějších francouzských filmů Hirošima, má láska. Mezi nejznámější scénáře, které napsala pro jiné režiséry patří Tak dlouhá nepřítomnost a Milenec.

V roce 1966 natáčí Durasová svůj první autorský film La Musica a o tři roky později film Détruit, dit elle podle její vlastní stejnojmenné prózy. Následovaly filmy: Jaune, le soleil (1971), Nathalie Granger (1972), La femme du Gange (1973), India song (1974), Son nom de Venise dans Calcutta desért (1976), Des journées éntieres (1976), Baxter, Vera Baxter (1976), Le camion (1977), L´homme Atlantique (1981), Agatha et les lectures illimitées (1981), Les enfants (1984).

Žena, láska a bolest jsou, zjednodušeně řečeno, hlavními tématy díla Marguerite Durasové - Především žena, její individualita, svoboda a vzájemné soužití s mužem.

Česká televize připomene osobnost této jedinečné spisovatelky a filmařky filmy:

India song a Baxterová, Vera Baxterová.

Film India song vznikl na podkladě románů Lol V. Steinová unesena, Vicekonzul a Láska. Je to příběh lásky, který se zrodil na březích řeky Gangy ve třicátých letech, v době letních monzunů. Durasová vypráví dva dny tohoto příběhu. Samota postav je umocněna "vnitřními " hlasy, kdy postavy nemluví, ale jejich repliky jsou citovány jinými herci. Do dějin filmové hudby se svou originalitou zapsal i skladatel Carlos d´Alessia.

Napište nám