Jak snadné je zamilovat se! A jak těžké poručit srdci, aby ustoupilo konvencím a tradici!
Režie: James Ivory. Scénář: Edward Morgan Forster, Ruth Prawer Jhabvala. Hrají: Helena Bonham Carter, Maggie Smith, Julian Sands, Denholm Elliott a další.
Pokoj s vyhlídkou

Přepis románu anglického spisovatele Edwarda Morgana Forstera, odehrávajícího se na počátku století rovným dílem ve Florencii a v Anglii. Hrdinkou je mladičká dívka z dobré společnosti Lucy, která se na své cestě do Itálie seznámí s mladým sympatickým Angličanem Georgem Emersonem, než však může jejich vzájemné prvotní okouzlení přerůst v cosi většího, její ostražitá gardedáma ji urychleně odveze do domácího bezpečí. Tady ji – v duchu zavedených tradic – čeká zasnoubení se sice poněkud nudným, ale společensky vhodným a zajištěným mladým mužem. A Lucy by nepochybně – tak jako všechny dívky jejího věku a společenského postavení – skončila ve spořádaném, byť asi nepříliš šťastném manželství, kdyby se shodou okolností v sousedství neusadili otec a syn Emersonovi.

Ivory si na Forsterových románech (natočil podle tohoto spisovatele ještě další snímek – Maurice) cenil především jeho silného důrazu na vizuální stránku, v němž spatřoval výborný předpoklad pro scenáristické zpracování. Scenáristkou filmu byla Ruth Prawerová Jhabvalová, stálá Ivoryho spolupracovnice, Angličanka, provdaná za Inda, která napsala několik románů s tematikou své nové vlasti. Jeden z nich – Hlava rodiny – poskytl roku 1963 námět pro Ivoryho hranou prvotinu.

Kromě tří Oscarů (za výpravu, kostýmy a scénář; nominován byl ještě na dalších pět – za kameru, režii, film, herce ve vedlejší roli – D. Elliott a herečku ve vedlejší roli – M. Smithová) získal film ještě Zlatý glóbus (M. Smithová) a v r. 1988 cenu BAFTA za nejlepší film.

Napište nám