Těžká cesta houslového virtuosa a skladatele Josefa Slavíka za láskou a uznáním.
Hrají: J. Spal, V. Fabianová, V. Voska, K. Dostal, M. Vášová, L. Zemková a další. Kamera: F. Pečenka. Scénář a režie: Václav Krška.

V červnových filmech pro pamětníky se budete setkávat s tvorbou českého filmového lyrika - režiséra Václava Kršky. Do kinematografie vstoupil poměrně pozdě - svůj samostatný režijní debut Řeka čaruje (1945) natočil až v pětačtyřiceti letech. Výrazněji však na sebe upozornil až o rok později filmovým ztvárněním osudu nadaného houslisty Josefa Slavíka ve snímku Housle a sen. Tímto filmem zahájil sérii životopisných snímků věnovaných významným osobnostem českého kulturního života minulého století (Mikoláš Aleš, Mladá léta, Z mého života , Posel úsvitu).

Snímek Housle a sen o tragickém osudu houslového virtuosa a skladatele Josefa Slavíka, který zemřel v pouhých sedmadvaceti letech, není klasickým životopisem , ale spíše podobenství o těžké cestě umělce za láskou a uznáním. Osud plachého a citlivého umělce poznamenaly čtyři ženy. Milou vzpomínkou na domov a čistou lásku představuje půvabná Magdalenka, nenaplněnou milostnou touhu a nešťastnou lásku pak Henrietta Astfeldová, omamné chvíle naplněné porozuměním a hudbou pak šlechtična Anna Zásmucká. Jako čtvrtá přichází Neznámá, ta je však již umělcovou předtuchou Smrti. Ve filmu se vedle Slavíka setkáte i s dalšími velikány hudby - Niccolou Paganinim a Fryderykem Chopinem. Josefa Slavíka vynikajícím způsobem ztělesnil Jaromír Spal, Chopina pak mladičký Václav Voska a Paganiniho Karel Dostal. Osudovou ženu Annu Zásmuckou zahrála noblesně Vlasta Fabianová. Krásné kostýmy pocházely z ateliéru významného divadelního výtvarníka Adolfa Weniga.

Napište nám