Zdeněk Štěpánek a Jiřina Štěpničková v tajuplném příběhu o ztraceném americkém milionáři.
Dále hrají: Z. Rogoz, K. V. Černý, K. Dostal, J. Průcha a další. Scénář: K. Baroch, G. Glebov, E. Smatková. Kamera: J. Roth. Režie: Martin Frič.

Pražská policie zadržela záhadného muže trpícího ztrátou paměti. Je nápadně podobný americkému milionáři a podnikateli Graigsovi, který při návštěvě Československa za záhadných okolností zmizel. Muž nakonec souhlasí s odjezdem do Londýna a přijme svou novou identitu. Jeho příjezdem se mnoho změní. Krásná paní Graigsová, která se chtěla dát rozvést, začíná muže znovu milovat. I poměry v Graigsově podniku se mění....

Tajuplný příběh o dvojnících natočil Martin Frič podle námětu scenáristy Karla Barocha, spisovatelky a herečky Eleny Smatková a Gleba Glebova v roce 1939. Dvojroli průmyslníka a neznámého muže svěřil výbornému Zdeňkovi Štěpánkovi. Graigsovu ženu Helenu hrála Jiřina Štěpničková. Příběh byl realizován v efektních a nákladných ateliérových stavbách, za které byl architekt Alois Mecera v roce 1940 vyznamenán Národní cenou. Velká část exteriérů se natáčela na Kladně v Poldovce. Film byl uveden v roce 1940 na VIII. mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách a setkal se zde s příznivou odezvou.

Napište nám