Hana Vítová v roli půvabné dívky marně toužící po herecké slávě. Filmová adaptace divadelní hry M. A. Šimáčka.
Dále hrají: F. Smolík, Z. Baldová, L. Boháč, F. Kreuzmann, F. Paul, B. Veverka a další. Scénář: V. Wasserman, V. Werner. Kamera: J. Stallich. Režie: Martin Frič.

Půvabná studentka konzervatoře Helena Elisová je dcerou akademického malíře, který však již rezignoval na vlastní uměleckou tvorbu a živí rodinu malováním vývěsních štítů a krabiček na bonboniéry. Heleně se dvoří vlezlý podnájemník Viták, neúspěšný herec, který ji přesvědčuje o jejím talentu. Situace v rodině se změní až s návratem Prokopa, syna Elisova bratrance, z ciziny. Jeho příjezd je jako závan čerstvého vzduchu.....

V těžkém roce 1939 natočil neúnavný Martin Frič pět snímků. Filmová adaptace divadelní hry Matěje Anastazia Šimáčka Jiný vzduch měla v kinech premiéru 13. října 1939. Ve zdánlivě apolitickém příběhu dívky, která touží po herecké slávě, našel vděčný divák protinacistické jinotaje. Finále filmu navíc tvoří záznam koncertu České filharmonie, která pod taktovkou Rafaela Kubelíka hraje Vltavu Bedřicha Smetany. Také kamera Jana Stallicha zachycuje krásu Prahy a Povltaví. Kladem filmu je nejen pečlivá režie, ale i skvělé herecké obsazení - Hana Vítová, František Smolík, Zdeňka Baldová, František Kreuzmann a Ladislav Boháč.

Napište nám