Adina Mandlová v úsměvném příběhu o putování kočovných komediantů po českém venkově.
Dále hrají: J. Pivec, V. Trégl, L. Veverka, S. Svozilová, F. Filipovský, M. Gampeová, J. Plachta a další. Scénář: K. Steklý. Kamera: J. Střecha. Režie: Jiří Slavíček.

Emilka je mladá švadlenka zblázněná do divadla. Žije a pracuje u své tetinky, která je však velmi staromódní a komedianty pohrdá. Když jednou přijede do městečka kočovná divadelní společnost, Emilka uteče z domova a přidá se k hercům, alespoň jako pomocná síla. Zde se pozná i s mladým kandrdasem a životní láska je na světě...

Úsměvný žánrový obrázek z devatenáctého století o putování kočovného divadla českým venkovem natočil v roce 1939 režisér Jiří Slavíček podle námětu a scénáře Karla Steklého. Je to jeden z jeho nejzajímavějších a stylově nejčistších snímků, ve kterém vzdal hold podílu anonymních a poctivých šiřitelů českého jazyka a kultury, kterými byli kočovní herci v období tuhé rakouské germanizace. Film měl hvězdné obsazení - v čele s Adinou Mandlovou v netradiční roli maloměstské dívky, která uteče k divadlu. Pozoruhodná je sekvence, v níž Adina Mandlová jako nadšená ochotnice recituje Shakespeara. Po jejím boku pak mladého Jana Pivce, ale i Františka Filipovského, Václava Trégla, Ludvíka Veverku, Světlu Svozilovou i Jindřicha Plachtu.

Napište nám