Napínavý příběh o věrnosti, kamarádství a lásce, které se prověří během důlní katastrofy. Český film podle námětu Jana Drdy.
Hrají: Z. Štěpánek, V. Fabianová, L. Boháč, J. Vojta, J. Plachta, V. Pfeiffer, E. Fiala, L. H. Struna a další. Scénář: K. Steklý, K. Baroch, V. Werner. Kamera: J. Blažek. Režie: Martin Frič.

Báňský inženýr Jiří Gregor žije se svou ženou Marií v drsném kraji uhelných dolů. Rodinným přítelem je jeho kolega ing. Petr Lukáš. Jednou se však Jiří vrátí nečekaně domů a zastihne Petra, jak vyznává Marii lásku. Marie přísahá, že Petrovy city nesdílí, manžel jí však nevěří. Druhého dne Jiří na šachtě pohrozí Petrovi smrtí, pokud bude ještě jeho ženu obtěžovat. Vtom se ozve výbuch a Lukáš odejde do hořící štoly se záchrannou četou. Ta se zpět vrátí bez něho....

Příběh manželského trojúhelníku, do kterého zasáhne důlní katastrofa, natočil režisér Martin Frič v roce 1940 podle původního námětu Jana Drdy. Film kritiku i diváky zaujal málo známým důlním prostředím. Film se točil ve stínu těžních věží na Kladně, v barrandovských ateliérech byly nákladně vytvořeny uhelné sloje, kde probíhalo i téměř dokumentaristické natáčení důlní katastrofy. Do hlavních rolí si režisér vybral Zdeňka Štěpánka a Ladislava Boháče, v roli neprávem podezřívané ženy se ve své první velké roli objevila Vlasta Fabianová, jejíž 90. výročí narození jsme vzpomínali letos v červnu. V epizodní roli havíře Jančary zaujal Jindřich Plachta, který za svůj přirozený herecký výkon dostal v roce 1941 Národní cenu.

Napište nám