Uhrančivá Esmeralda a nešťastný hrbáč z Notre-Dame v nesmrtelném příběhu od Victora Huga.
Režie: Jean Delannoy. Scénář: Jean Aurenche, Jacques Prévert. Hrají: Gina Lollobrigida, Anthony Quinn, Alain Cuny, Jean Danet a další.
Zvoník u Matky Boží

Středověká Paříž. Krásná cikánka Esmeralda, svobodná, volnomyšlenkářská dívka, je jako čarodějnice pronásledována rozvášněným davem. Útočiště nalezne v pevných zdech chrámu Notre-Dame. V temných chodbách a zákoutích žije alchymista Frollo, který k sobě připoutal znetvořeného zvoníka Quasimoda. Frollo potlačuje svou vášeň k Esmeraldě, Quasimodo se k ní bojí pro svou ošklivost přiblížit. Esmeralda má však oči jen pro krásného Phoeba, avšak velká láska končí tragédií. Stejnojmenné drama Victora Huga odehrávající se v době vlády Ludvíka XI. v roce 1482 bylo několikrát zfilmováno. Francouzský režisér Jean Dellanoy si pozval ke spolupráci známého spisovatele a scenáristu Jeana Auranche a básníka Jacquese Préverta.

Diváci uvidí film v restaurované verzi. Bývá obvyklé, že při restaurování se najdou části filmu – repliky, střihy, scény apod., které v průběhu času "zmizely" z nejrůznějších příčin. I zde je jedna krátká pasáž, která byla opatřena českými titulky, aby o ní diváci nebyli ochuzeni (podobně jako tomu bylo u filmu Hrabě Monte Christo).

Napište nám