Vlastimil Brodský v satirické komedii režiséra Zdeňka Podskalského o zbabělém úředníkovi, který přece jen najde odvahu.
Dále hrají: M. Landová, M. Růžek, M. Kopecký, F. Smolík, J. Sovák a další. Scénář V. Brodský a Z. Podskalský. Kamera J. Novák.

Svědomitý zaměstnanec místního úřadu v Pivonicích František Nováček (Vlastimil Brodský) je sice ochotný pomoct s žádostmi a formuláři každému, kdo ho o to požádá, avšak zároveň je to nesmělý a zakřiknutý bázlivec, který pokaždé couvne před svým nadřízeným, ředitelem Korejsem (Martin Růžek). Není tedy divu, že jednoho dne se Nováček ze všeho toho napětí a přepracování zhroutí. V nemocnici navíc dospěje k mylnému přesvědčení, že mu zbývá jen čtrnáct dní života. A rozhodne se konečně být k něčemu užitečný. Úřední povolení rozdává jedno za druhým a dokonce napíše jménem ředitele sebekritický dopis o tom, jak je celý úřad vlastně zbytečný. Zatímco život v Pivonicích začne od té chvíle vzkvétat, Korejs volá posily z pražského ministerstva. Nováček se po setkání s andělem pro změnu vydává podat stížnost k té nejvyšší instanci, k Pánubohu. Ovšem v nebi panuje snad ještě větší byrokracie než na zemi v Čechách...

Satirická komedie režiséra Zdeňka Podskalskéo vznikla na tělo Vlastimilu Brodskému, jenž se spolu s režisérem podílel i na scénáři. Většina exteriérových scén se odehrává na malebném historickém náměstí v Pelhřimově.

Napište nám