I v přelidněném pavlačovém domě můžete být osamělí. Otýlie Beníšková v hlavní roli filmu o touze a lásce, zlobě a závisti.
Dále hrají: V. Voska, L. Hermanová, E. Fiala, L. Zemková, J. Spal, O. Motyčka a další. Scénář: V. Krška, V. Řezáč. Kamera: J. Střecha. Režie: Václav Krška.

Václav Krška pocházel z jižních Čech a již od mládí se aktivně věnoval literatuře a ochotnickému divadlu. Koncem třicátých let přešel do Prahy, kde se začal věnovat filmařské profesi. Svou dráhu zahájil scenáristickým zpracováním vlastního románu Odcházeti s podzimem, podle něhož natočil spolu s Františkem Čápem film Ohnivé léto. Svou první filmovou roli zde dostala významná divadelní herečka Otýlie Beníšková. Václav Krška si ji vybral i pro hlavní roli filmu z roku 1947 Až se vrátíš. Děj filmu podle námětu Emy Řezáčové se odehrává v přelidněném pavlačovém domě na pražském předměstí. Zde žije osamělá paní Šachová, stará nemocná žena, která toužebně čeká na návrat syna z vězení. Její sousedé zatím usilují o bohatství, které - jak se domnívají - skrývá její odřená kabela. V dalších rolích psychologického příběhu se setkáte s Václavem Voskou, Ljubou Hermanovou, Emanem Fialou a Jarmilou Bechyňovou. Václav Krška byl při realizaci zjevně inspirován poetiku francouzských filmů, k působivosti přispěla i kamera Josefa Střechy a hudba Emana Fialy. Premiéra filmu se konala v lednu 1948, na televizní obrazovce má premiéru až nyní.

Napište nám