Válečné drama statečného venkovského krejčího, který je podezřelý ze spolupráce s okupanty.
Hrají: J. Průcha, M. Vášová, E. Klenová, M. Homola, B. Záhorský, L. Lipský, O. Lipský, G. Hilmar a další. Scénář J. Mach. Kamera J. Střecha. Režie Václav Kubásek.

Režisér Václav Kubásek nesměl za okupace kvůli spolupráci s Vladislavem Vančurou pracovat ve filmu. Do ateliéru se vrátil až po osvobození, kdy natočil film V horách duní podle námětu Františka Götze. Vrací se k ještě čerstvým událostem druhé světové války. Děj filmu se odehrává v jejím závěru a je situován do zapadlé vesnice Habrová na českomoravském pomezí. Místní krejčí Jakub Skýva ukryje sestřeleného československého letce z Anglie. Spoluobčané ho však podezírají ze spolupráce s okupanty. O jeho hrdinství ví jen příbuzná Tereza Crhová a neteř Jelena...

Kubáskovo válečné filmové drama mělo v kinech premiéru v srpnu 1946. Statečného Jakuba Skývu hrál Jaroslav Průcha, letce Jiří Kačer, Terezu Marie Vášová, Jelenu Eva Klenová, velitele německé posádky Miroslav Homola, starostu Habrové Gustav Hilmar. Ve svém celovečerním hereckém debutu se zde objevil Lubomír Lipský spolu s bratrem, pozdějším režisérem Oldřichem Lipským, a to v rolích starostových synů. Nic však ještě nenaznačovalo jejich budoucí význam pro český film.

Napište nám