Veselohra o záletné paní mistrové, která svede i samotného pekelníka. Podle povídky Františka Kubky z Karlštejnských vigilií.
Hrají: M. Zoubková, V. Vejražka, V. Řepa, J. Romanová, T. Brzková, R. Hrušínský, V. Hlavatý a další. Scénář J. Z. Novák a V. Tůma. Kamera F. Pečenka. Režie Miroslav Cikán.

Půvabná novomanželka stárnoucího platnéřského mistra Tomáše je na každém kroku obletována ctiteli. Jednoho dne ji spatří bohatý velmož, který k ní zahoří láskou, a pošle proto mistra Tomáše "na zkušenou" do Flander. Žárlivý Tomáš zoufale hledá způsob, jak ochránit paní Alenu před frejíři. Nakonec požádá o pomoc samotného čerta. Upíše mu svou duši a pekelník má za to paní mistrovou ohlídat. Ovšem brzy po platnéřově odjezdu se ukáže, že uchránit cudnost krásné paní je nadlidský úkol i pro samotného ďábla...

Oblíbená česká veselohra Alena je zasazena do doby Karla IV. Podle stejnojmenné povídky Františka Kubky z Karlštejnských vigilií, které sklidily velký čtenářský úspěch, natočil kostýmní veselohru v roce 1947 režisér Miroslav Cikán. V hlavních rolích této dobové veselohry uvidíte Miluši Zoubkovou, Vítězslava Vejražku, Vladimíra Řepu, Rudolfa Hrušínského a Terezii Brzkovou.

Napište nám