Než hrát falešně, to radši nehrát vůbec. Přehlídka talentů i antitalentů v povídkovém filmovém debutu režiséra Miloše Formana.
Režie: Miloš Forman. Scénář: Miloš Forman, Ivan Passer. Hrají: Vladimír Pucholt, Václav Blumentál, Jan Vostrčil, František Zeman a další.

První samostatný film Miloše Formana Konkurs sestává ze dvou středometrážních povídek, v nichž budoucí slavný filmař uplatnil svůj mimořádný talent pro práci s neherci a pro zachycení všedních situací s hluboce ironickými významy. Povídka Kdyby ty muziky nebyly pojednává o přípravě dvou dechových kapel na přehlídku Kmochův Kolín a vypráví příběh dvou mladých muzikantů, kteří místo vystoupení jedou na motoristickou exhibici. Kvůli této nekázni jsou ze svých orchestrů exemplárně vyloučeni. Další den si však jen prohodí místa...

Povídka Konkurs zachycuje částečně dokumentárním způsobem výběr zpěváků do populárního divadla Semafor. Na ten se přihlásí i zpěvačka Věra Křesadlová s kapelou Krystal, která má u mladých posluchačů velký úspěch. Sebevědomá dívka se však urazí, když jí vedoucí orchestru vytkne chyby při zpěvu. Při konkursu v Semaforu je Věra mezi desítkami dívek jasně nejlepší. Právě tam ji však kvůli zmíněnému incidentu sebevědomí opustí...

Dvojsnímek, uváděný v kinech pod názvem druhé z povídek, odstartoval bohatou tvůrčí kariéru mezinárodně proslulého režiséra. Nápad s prostřihy různých zpěvaček, které zpívají i "zpívají" stejnou píseň (hit šedesátých let Oliver Twist), byl později mnohokrát napodobován. Využil jej koneckonců i sám Forman ve svém americkém debutu Taking Off z roku 1971.

Napište nám