25 minut

13. září

Část: Pomoc lidem v povodňových oblastech

Obsah dílu

Extrémní povodňové ohrožení — Hejtmani k protipovodňovým opatřením — V noci začali stavět protipovodňové zábrany — Obavy z povodní v okolí Malše — Pomoc lidem v povodňových oblastech — Hrozí vyvrácení stromů z podmáčené půdy — Třeboňští rybáři začínají upouštět rybníky — Katarální horečka ovcí je i na Rokycansku — Česko trápí nedostatek alergologů — Problémy s připojením nových kotlů — Architektonická soutěž na budovu AJG — Vladimír Mišík zveřejnil ukázku z nového alba

Části dílu

01:16
Extrémní povodňové ohrožení
Extrémní povodňové ohrožení
    Upouštění přehrad, plnění pytlů s pískem a budování protipovodňových zdí, na řadě míst už začali s přípravami na povodně už včera a v průběhu noci na dnešek. Naši redaktoři byli u toho.
    05:01
    Hejtmani k protipovodňovým opatřením
    Hejtmani k protipovodňovým opatřením
      Karlovarský kraj by intenzivní déšť zasáhnout neměl. I přesto tam preventivně svolali povodňovou komisi. Hasiči jsou připraveni pomoci v jiných regionech. A tady jsou vyjádření hejtmanů z Plzeňského a Jihočeského kraje a Vysočiny.
      06:37
      V noci začali stavět protipovodňové zábrany
      V noci začali stavět protipovodňové zábrany
        V Českých Budějovicích výstavbu protipovodňových opatření původně neplánovali. Kvůli horším prognózám se ale v noci na dnešek několik desítek hasičů nakonec pustilo do práce. Rozebranou stěnu přivezli z areálu letiště a v ranních hodinách ji začali budovat nedaleko rodinných a panelových domů.
        07:52
        Obavy z povodní v okolí Malše
        Obavy z povodní v okolí Malše
          Mírně stoupat začíná i hladina řeky Malše. Římov, Doudleby, Plav a jiné okolní obce čelí hrozbě záplav. Záleží na srážkách i na místním profilu vodního toku. Podle obyvatel vystoupala voda za poslední dny přibližně o 60 centimetrů. Lidé proto začínají zabezpečovat svůj majetek.
          09:18
          Pomoc lidem v povodňových oblastech
          Pomoc lidem v povodňových oblastech
            Pomoci lidem je připravená i Charita České republiky. Její složky jsou součástí integrovaného záchranného systému. Aktivizovala svou síť koordinátorů pro mimořádné události. Už od včerejška pak jedná její krizový štáb a koordinuje jednotlivé diecéze.
            10:23
            Hrozí vyvrácení stromů z podmáčené půdy
            Hrozí vyvrácení stromů z podmáčené půdy
              Vydatné deště nejen zvedají hladiny řek, ale také podmáčejí půdu. Města a správci lesů vyzývají lidi, aby nechodili na turistické trasy v blízkosti potoků a řek. Snaží se tak ochránit obyvatele před padajícími stromy. Výstraha navíc platí i na sesuvy půdy.
              11:54
              Třeboňští rybáři začínají upouštět rybníky
              Třeboňští rybáři začínají upouštět rybníky
                Vodu regulují i rybáři. Ti třeboňští se zaměřili na soustavu, kterou protékají Lužnice s Nežárkou. Snižují hladinu na největším českém rybníku Rožmberk. Upouští vodu také z Bošileckého, Horusického nebo Dvořiště. Původní plán na zahájení podzimních výlovů v druhé polovině září posouvají.
                16:08
                Katarální horečka ovcí je i na Rokycansku
                Katarální horečka ovcí je i na Rokycansku
                  Veterináři potvrdili další tři ohniska katarální horečky ovcí. K pěti ohniskům v Karlovarském a Ústeckém kraji přibyla další tři. Z toho jedno také v Plzeňském kraji. Kromě ovcí, jak uvedla Státní veterinární správa, nákazou nově onemocněl i skot.
                  18:05
                  Česko trápí nedostatek alergologů
                  Česko trápí nedostatek alergologů
                    Přibývá lidí s alergiemi. Podle statistik jimi trpí až 30 procent dětí. Alergologů je ale málo. Vůbec nejméně v Karlovarském kraji a hned potom na Vysočině. Tam jich je aktuálně jen 10. Novou ordinaci od září otevřeli v Pelhřimovské nemocnici. Už teď zbývají jen poslední místa.
                    19:59
                    Problémy s připojením nových kotlů
                    Problémy s připojením nových kotlů
                      Venku se ochladilo. Ne každý si teď ale může přitopit. Lidé, kteří si koupili nové ekologické kotle, je totiž často nemohou připojit na starý komín. A kominíci mají termíny plné na více než měsíc dopředu.
                      22:14
                      Architektonická soutěž na budovu AJG
                      Architektonická soutěž na budovu AJG
                        Alšova jihočeská galerie bude sídlit v nové budově. Autorem návrhu, který zvítězil v mezinárodní soutěži, je pražský ateliér Marek Chalupa architekti.
                        22:41
                        Vladimír Mišík zveřejnil ukázku z nového alba
                        Vladimír Mišík zveřejnil ukázku z nového alba
                          Vladimír Mišík zveřejnil první ukázku z nového alba. Píseň nese název Tak dobře a autorem jejího textu je Michael Žantovský. Deska Vteřiny, měsíce a roky vychází za měsíc.
                          Přehrát celé video
                          Události v regionech (jih a západ) - 18. září
                          Stopáž25 minut
                          Další díl
                          18. září

                          Přehled dílů

                          373 dostupných
                          Události v regionech (jih a západ) - 1. října
                          Stopáž25 minut

                          1. října

                          Na Sokolovsku se šíří žloutenka typu A — Výdejní boxy zásilkových služeb pod drobnohledem — Problémy s nelegálními billboardy nekončí — Kominíci stále chybí — Mokro komplikuje sklizeň brambor na Vysočině — Pivo už jen v zálohovaném skle — Města hledají strážníky, se střídavým úspěchem — Nové trolebusy v Jihlavě mají problémy — Výzkum mezi obyvateli z NP Šumava — Participativní rozpočet i pro 15leté — a Orlíku testovali nový hydroplán

                          1. 10. 2024 na ČT1
                          Události v regionech (jih a západ) - 30. září
                          Stopáž25 minut

                          30. září

                          Provizorní mosty míří do Bělé pod Pradědem — Pomoc z jihu Čech pro povodněmi zničený Zátor — Školy ve Stříbře hostí děti z vyplavené obce — Čtyři desítky lidí na Kaplicku bez práce — Likvidace chovu drůbeže na Klatovsku od středy — Řidiče omezí oprava silnice na Havlíčkobrodsku — Problematický most v Klatovech vyměnili — Puky pomáhají, podpora hokejovým klubům — Více školních hřišť otevřených pro veřejnost — Houbařská sezóna začala

                          30. 9. 2024 na ČT1
                          Události v regionech (jih a západ) - 27. září
                          Stopáž25 minut

                          27. září

                          Problémy s digitalizací stavebního řízení — Češi loni v hazardních hrách prohráli 59 miliard — Dobrovolníci z Plzeňska pomáhají na Moravě — Zničená stezka kolem Konventského rybníku — Požár v chovu selat u Líšiny na jižním Plzeňsku — Noc vědců letos na téma Proměny — Krajská koalice na Vysočině — Bodové mračno - drony prověřují statiku — Filmy ČT uspěly na festivalu v Ostrově — Řidiči neumějí jezdit po kruhových objezdech — Krumlovský letohrádek Bellarie je opět přístupný — Muzikál Kozí válka v Hromnici — V Ostrově představili vzácný vyšívaný erb — Zájem o chodské kroje roste

                          27. 9. 2024 na ČT1
                          Události v regionech (jih a západ) - 26. září
                          Stopáž25 minut

                          26. září

                          Dlouhé čekací doby u očních lékařů — Příběh zaplavené sklárny ve Stachách — V Karlovarském kraji ubývá odpadu — Podpora pohybových aktivit dětí ve školách — Miliardová přestavba nádraží v Jihlavě začala — Práce probíhají pod taktovkou Správy železnic — Protest proti bourání sokolovny v K. Varech — Policejní služebna na nádraží v Plzni — Filmový festival Finále rozdal Zlaté ledňáčky

                          26. 9. 2024 na ČT1
                          Události v regionech (jih a západ) - 25. září
                          Stopáž25 minut

                          25. září

                          Nová protipovodňová opatření brzdí ministerstvo — Povodňově škody na jihu Čech — Hejtman Kuba o škodách z povodní — Dobrovolní hasiči pomáhají na Moravě — Útočnice se do školy v Domažlicích nevrátí — Na Plzeňsku řádí pytlák — IT technici zprovoznili úřad v Ostrově — Rekonstrukce střechy hradu Kašperk — Na ZČU v Plzni překládají znakový jazyk do textu — Končí filmový festival Finále v Plzni

                          25. 9. 2024 na ČT1
                          Události v regionech (jih a západ) - 24. září
                          Stopáž25 minut

                          24. září

                          Křižánky na Vysočině bez pitné vody — Protékají rybníky na Vysočině — Teplárna ve Strakonicích je poškozená vodou — Zemědělce na Vysočině poškodila povodeň — Hejtman Plzeňského kraje k situaci Pirátů — Kapacita záchytky v Plzni nestačí — Dopady referend v Kynšperku a Potůčkách — Novinky v léčbě rakoviny slinivky — Deníky z 1. světové války obchodníka z Plzeňska — Amerikánka na festivalu v Ostrově

                          24. 9. 2024 na ČT1
                          Události v regionech (jih a západ) - 23. září
                          Stopáž25 minut

                          23. září

                          Dohodnutá koalice v Plzeňském kraji — Jednání o koalici na Vysočině — Povolební situace v Karlovarském kraji — ODS bude na jihu Čech vládnout sama — Referenda o větrníky na Vysočině — Nedostatek čipů pomůžou řešit univerzity — Škoda po povodních na jihu Čech — Povodně zničily dílnu hrnčířce z Českokrumlovska — Řeky v Českých Budějovicích hlídají strážníci — Premiéra filmu Smetana na Finále v Plzni — Ondřej Vetchý na dětské festivalu v Ostrově

                          23. 9. 2024 na ČT1
                          Události v regionech (jih a západ) - 20. září
                          Stopáž25 minut

                          20. září

                          Volby začaly i v Plavu zasaženém povodní — V Dráchově se volí nad rozvodněnou Lužnicí — Miliardy pro české firmy při výstavbě Dukovan — Čistírny odpadních vod se vrací do provozu — Jak povodně ovlivňují práci rybářů na Třeboňsku — Lukáš Krpálek vyměnil tatami za sekeru

                          20. 9. 2024 na ČT1
                          Události v regionech (jih a západ) - 19. září
                          Stopáž25 minut

                          19. září

                          Dopoledne na řece Lužnici a hrázi Rožmberku — Farmáře u hráze rybníku Rožmberk odřízla povodeň — Lidé se vracejí domů do Veselí na Lužnicí — Aktuální situace v obci Plav — 17 zraněných po nehodě autobusu na Karlovarsku — Hromadná doprava na jihu Čech opět v normálu — Děti se vrátily do malotřídky v Majdaleně — Tachovsko usiluje o lepší vzdělanost obyvatel — Potravinové banky pomáhají zasaženým povodněmi — Vliv povodní na cestovní ruch

                          19. 9. 2024 na ČT1
                          Události v regionech (jih a západ) - 18. září
                          Stopáž25 minut

                          18. září

                          Situace na hrázi rybníku Rožmberk — Římovská přehrada snížila odtok na polovinu — Zaplavený dům hořel, hasičům bránili v práci psi — Energetici se snaží rychle obnovovat dodávky — Na jihu Čech pomáhají stovky dobrovolných hasičů — Zřícený štít budovy komplikuje dopravu na Roudné — Povodně komplikují práci i pečovatelkám — o chystá festival dokumentárních filmů Ji.hlava

                          18. 9. 2024 na ČT1

                          Napište nám