25 minut

4. června

Část: Průměrná mzda v Česku stoupla

Obsah dílu

Kácení v Prachovských skalách — Kůrovec letos napadl méně stromů než loni — Kůrovec v Lesích České republiky — Škody na úrodě způsobené přívalovými dešti — Uzavření rozhledny Mariánka — Pardubický kraj uvolní stovky hektarů parcel — Přípravy na eurovolby — Spor o podobu rychlodráhy z Prahy do Drážďan — Petice Technického muzea v Liberci — Pronájem soukromých bytů přes městskou agenturu — Sbírka Karla Tutsche v královéhradecké galerii — Hnízda ohrožených rorýsů na fasádě paneláku — Průměrná mzda v Česku stoupla — Chrudim rozšíří systém třídění odpadu ve městě — Opodál Řípu kvete ohrožený hvozdík písečný český

Části dílu

01:01
Kácení v Prachovských skalách
    Opatrnost je v těchto dnech na místě při vstupu do Prachovských skal na Jičínsku. Lezci tam před začátkem hlavní turistické sezóny kácejí suché nebezpečné stromy, většinou je zničil kůrovec. Práce v přírodní rezervaci byly v plánu už na začátku jara, ale těžbu mezi pískovcovými masivy brzdilo deštivé počasí.
    02:53
    Kůrovec letos napadl méně stromů než loni
      Kůrovcová kalamita letos nebyla tak rozsáhlá, jako v předchozích letech. Jeho rojení bylo podle státních Lesů, letos na jaře bez větších vrcholů a minima ohnisek.
      03:22
      Kůrovec v Lesích České republiky
        Podrobněji o kůrovci s oblastním ředitelem státních Lesů Karlem Fišerem
        07:14
        Škody na úrodě způsobené přívalovými dešti
          Zemědělci musejí kvůli bouřkám a přívalovým dešťům čelit dalším problémům, po dubnových mrazech teď některým úrodu zaplavila voda.
          09:06
          Uzavření rozhledny Mariánka
            Okamžité uzavření rozhledny Mariánka v Orlických horách. Obec Horní Čermná na ni zakázala vstup poté, co diagnostika prokázala, že jedna z dřevěných nosných konstrukcí je v pokročilém stavu hniloby.
            09:31
            Pardubický kraj uvolní stovky hektarů parcel
              Pardubický kraj uvolní pozemky, které blokoval kvůli koridoru vyhrazenému pro plavební kanál Dunaj-Odra-Labe. Dovoluje mu to rozhodnutí vlády.
              09:56
              Přípravy na eurovolby
                Ještě dnes a zítra si můžou Češi požádat o voličský průkaz. Je to možné už jen osobně, a to na úřadu v místě trvalého bydliště.
                10:35
                Spor o podobu rychlodráhy z Prahy do Drážďan
                  Blíží se termín rozhodnutí o trase vysokorychlostní železnice mezi Prahou a německými Drážďany. Ústečtí krajští zastupitelé o konečné podobě rozhodnou už za necelé tři týdny. Současný návrh ale dlouhodobě kritizují radnice i místní odborníci. Podle nich navíc může nová trať paradoxně vést k přetížení té staré.
                  12:37
                  Petice Technického muzea v Liberci
                    Technické muzeum v Liberci se obává, že v budoucnu přijde o polovinu areálu na bývalém výstavišti. Sepsalo už kvůli tomu petici. Město chce desetihektarový areál využít i pro další organizace. Vychází přitom z nového návrhu územní studie. Její autoři ji právě teď představují veřejnosti v kině Varšava.
                    15:15
                    Pronájem soukromých bytů přes městskou agenturu
                      Stotisícový Liberec dlouhodobě bojuje s nedostatkem městských nájemních i sociálních bytů. Ve své správě jich má jen 1200 obsazených bytů. Žádostí o bydlení víc než tisíc. Nyní chce situaci řešit za pomoci Liberecké nájemní agentury, které byty nabízejí sami jejich vlastníci.
                      17:18
                      Sbírka Karla Tutsche v královéhradecké galerii
                        V Galerii moderního umění v Hradci Králové dokončili digitalizaci sbírky Karla Tutsche z Brna, vystavili ji a zveřejnili na internetu. Galerie koupila 1300 obrazů a plastik hlavně současných českých i cizích autorů za 12 milionů 300 tisíc.
                        19:48
                        Hnízda ohrožených rorýsů na fasádě paneláku
                          Spor o hnízdiště kriticky ohrožených Rorýsů v Klášterci nad Ohří. Při rekonstrukci paneláku tam stavbaři zazdili průduchy pod střechou. Podle ornitologů to byla chyba. Společenství vlastníků bytů má ale doklad od stavebního dozoru, že v domě ptáci nehnízdí.
                          21:57
                          Průměrná mzda v Česku stoupla
                            Poprvé po více než dvou letech se v Česku zvýšila reálná mzda. Podle statistického úřadu vzrostly výdělky v letošním prvním čtvrtletí, po započítání inflace, o necelých pět procent. Průměrná mzda se dostala téměř na 44 tisíc korun.
                            22:36
                            Chrudim rozšíří systém třídění odpadu ve městě
                              V Chrudimi se rozšíří systém třídění plastů a papírů. Město nabídne domácnostem s rodinnými domy sběrné nádoby zdarma. Od ledna by se pak měl změnit svozu odpadu.
                              23:06
                              Opodál Řípu kvete ohrožený hvozdík písečný český
                                Na dohled od hory Říp je jediné místo v tuzemsku, kde každý rok kvete kriticky ohrožený hvozdík písečný český. Drobná bílá květina připomíná malý karafiát a podle ochránců přírody potřebuje právě ke svému květenství specifické podmínky.
                                Přehrát celé video
                                Stopáž25 minut
                                Další díl
                                5. června

                                Přehled dílů

                                321 dostupných
                                Stopáž25 minut

                                17. července

                                Rozsáhlá modernizace železničního uzlu v České Třebové — Oprava nádražní budovy v Jaroměři — Nová odbočka na železnici mezi Prahou a Děčínem — Omezení provozu v nemocnicích — Situace s omezováním péče nemocnic v regionu — Zranění diváků při dostihu policie odložila — Přestavba křižovatky u Solnice na kruhový objezd bude hotová nejspíš dříve — Muž v Ústí nad Labem měl týrat padesát koček — Horolezci z Krkonoš jako první zdolali Muču Kiš — Rozhovor s horolezcem Jaroslavem Bánským — Nespokojenost obyvatel Děčína s novou továrnou — Noční požár kůlny v Otovicích na Broumovsku — Ceny průmyslu v červnu meziročně vzrostly — Výzvy na opravu Terezína a Josefova — Pokuta za nové převlékárny na Mšenu

                                17. 7. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                16. července

                                <<Už nelze podat kandidátky pro krajské volby>> — Soud k výbuchu muničního skladu v Bílině — Tři zájemci o hradecký fotbalový klub — Opilý cyklista málem skončil pod kamionem — Spor o sochu sovětského vojáka v Litoměřicích — Kdy žádat odškodnění za zpoždění vlaků — Nebývalé škody po divočácích v Ústí nad Labem — Rozdíly v cenách za demolici ruiny v Pardubicích — Lávku přes Jizeru čeká demolice — Návrat ohrožených syslů do přírody — Invazivní rostliny ohrožují horské louky — Počet sebevražd v Česku mírně roste — ČNB zachytila přes tisíc padělků bankovek — Dva atmosferické jevy na jedné fotografii — 130 let od dálkové jízdy z barona Liebiega — Sběr semen v NP České Švýcarsko

                                16. 7. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                15. července

                                Padla překážka pro dostavbu D11 — Letos se řidičům otevře nejvíc km dálnic — Liberec dražil odtažená auta — Podzemí Sněžky je opět přístupné — Zavazadla na letišti vykládají hasiči — Stavbaři na Miletě hloubí podchody — Soud potrestal vraždu chlapce na nádraží — Petice chce zabránit demolici mostu — Volné ubytovací kapacity na horách — Dotace na odstranění černých skládek — Ústavní soud řešil případ disidenta Wonky — Oprava přivaděče na dálnici D8 — Strážníci pomohli dítěti z uzamčeného auta — Návrh na obžalobu čtyř mužů kvůli vraždě — Neckyáda pobavila obyvatele Pnětluk — U jezera Most roste kopie Eiffelovy věže

                                15. 7. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                12. července

                                Škody po bouřkách v Pardubicích — Bouřky nad Českem — Dvůr Králové prodá ŘSD pozemky kvůli D11 — Ujížděl policistům na D7 a naboural 3 vozidla — 77 let od tramvajové havárie v Ústí nad Labem — Solární podvod za 2,7 mil. korun — Zanesená řeka Bílina — Zhoršená kvalita vody na severovýchodě Čech — Labe v Pardubicích překlenul nový most — Horké počasí a jeho vliv na organismus — Sbírka na pomoc děčínské Slunečnici — Komplikace pro podnikatele v NP České Švýcarsko — Revitalizace koryta Bílé Nisy — Nové archeologické nálezy na hradu Grabštejn — Záchrana kočky z kanalizace — Sportovní hry seniorů

                                12. 7. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                11. července

                                Na Trutnovsku přibude šest úsekových radarů — Pár kradl v kempu u Máchova jezera — Zanesené koryto řeky Bíliny — Vybržďování na českých silnicích — Rekonstrukce zatáčky v České Kamenici — Bourání stometrových chladicích věží — Bezpečně na vodě - kontrola plavidel — Diamo přestane investovat do okolí jezera Milada — V Holicích vyroste nové sociální centrum — Prvosledová hlídka zachránila krvácejícího muže — V Pardubicích začal festival šachu a her — Sokolům se v Proboštově daří — Výzkumníci z technické univerzity v Liberci vyvinuli skleněnou plastelínu.

                                11. 7. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                10. července

                                10. 7. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                9. července

                                Snaha o obnovu zákazu vjezdu na hřebeny Krkonoš — Stavba liberecké náplavky nabírá zpoždění. — Nejvyšší nezaměstnanost je nyní na Mostecku — Policie pátrá po třináctileté dívce z Hostinného — Kraj řeší bezpečnost v okolí krajského úřadu — Prevence před požáry na polích — Požární cvičení v Českém Švýcarsku — Jednání o kompenzacích pro ovocnáře — Kontroly dětských letních táborů — Candáti jako lék na sinice — 5 let Hornického regionu Krušnohoří v UNESCO — Boj proti invazivním druhům rostlin — Vyproštění koně z příkopu na Litoměřicku — Narození vzácného hrošíka liberijského — Návštěvnost zámku Stekník roste

                                9. 7. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                8. července

                                Stipendijní program Krajské zdravotní — Zavřená silnice v Mníšku, od dnešního dne i vlaková výluka. — Dopravní omezení u Moravské Třebové — Celozávodní dovolená v automobilce Škoda — Požár skladu stavebnin v Náchodě — Soud muži snížil trest na devět let — Speciální značení pomáhá proti krádeži kol — Zájem o předčasné penze — Rok fungování chytrého dopravního systému — Počasí v následujících dnech — Protipožární hlídky v NP České Švýcarsko — Policisté zachránili seniorovi život — Připomínka sokolské odbojové skupiny — Rekordní zájem na obor krejčí v Nové Pace — Zadržený muž měl v tašce přes sto škeblí — Rusalka v Prachovských skalách — Hejnické slavnosti pomáhají — Maringotka principála Kludského v Jirkově

                                8. 7. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                4. července

                                Města mění koeficienty k dani z nemovitostí — Spor o výstavbu inovačního centra v Pardubicích — Řidičům se otevřela moderní silnice u České Lípy — ŘSD vybralo stavitele pro D35 u Hradce Králové — Plány s vyhlášením největší CHKO Krušné hory — Areál u přehrady Mšeno zahájil částečný provoz — Další rozsáhlá dopravní akce policie — Revize na přehradách v Povodí Ohře — Zásah hasičů kvůli poruše autobusu v KRNAP — Zásah kvůli podezření na vzpouru vězňů — Zájem o službu ZkusBus na Svitavsku mírně klesl — Kempy stále hlásí volné kapacity — Film láká k návštěvě muzeí v Pardubickém kraji — Ústecká adiktologická ambulance hledá nové sídlo — Historická tramvaj v provozu přes celé léto — Mistrovství Evropy ve vikingské hře kubb

                                4. 7. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                3. července

                                Silničáři začali stavět další část D6 — Modernizace nádrží v Liberci — Modernizace tratě mezi Libercem a Prahou — Střelce z Dolní Rovně poslal soud do vazby — Kontroly celníků u polských hranic — Pediatrická ordinace v Orlickoústecké nemocnici — V létě roste počet úrazů dětí — Porušování pravidel plavby na českých řekách — Průběh rekonstrukce jezu na Labi v Pardubicích — Nácvik hasičů v Českém Švýcarsku — Hrad Svojanov u Svitav čekají vylepšení — Spolupráce firem Explosia a Synthesia — Dálniční známky už letos vydělaly 4 miliardy Kč — Po 80 letech se rozezněly zvony v Horní Polici

                                3. 7. 2024 na ČT1

                                Napište nám