Vánočka


Těsto:
500g hladké mouky na kynutá těsta
90g cukru krupice
10g vanilkového cukru
210g plnotučného mléka
80 g máslo
2 ks vejce M
20g droždí
5g soli
1 citron kůra
2g mletý anýz
2g mletý muškátový oříšek
150g rozinek
Na dokončení:
50g mandlí
1 vejce na potření
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a 200g mouky, necháme v pokojové teplotě době přikryté 1 hodinu kynout. Poté přidáme zbylou mouku, oba cukry a vejce, koření, kůru z citronu, mouku; krátce zamícháme a teprve poté sůl přidáme máslo. Těsto hněteme nejméně 10 minut, dokud se nelepí na mísu ani na vařechu či hák. Do připraveného těsta nakonec zapracujeme rozinky. Přikryjeme a v pokojové teplotě necháme kynout do dvojnásobného objemu.
Vykynuté těsto rozdělíme na šest dílů a každý rozválíme do pramenu 30cm dlouhého. Spleteme vánočku tak, jak jsme zvyklí. Hotovou položíme na plech s papírem na pečení, postříkáme či potřeme vodou a necháme kynout do dvojnásobného objemu. Během kynutí ještě jednou potřeme vodou.
Těsně před pečením potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme cukrem či mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě při 160°C asi 30minut dozlatova. Před vytažením zkusíme špejlí.
Ohodnoťte tento recept: