Moravské koláče


Těsto:
300 g mouky na kynutá těsta
100 g rozkvasu
30 g cukru krupice
130 g mléka
80 g másla
1 vejce velikosti M
3 g soli
Tvarohová náplň:
400 g tvarohu v kelímku
50 g cukru krupice
Jeden citron – kůra
Drobenka:
80 g hladké mouky
40 g másla
30 g cukru krupice
1 g soli
Na dokončení:
200 g povidel
80 g másla
Nejprve si připravíme rozkvas který necháme 12 hod. pořádně prokvasit. Kvas nakrmíme hladkou mouku a vodou v poměru jedna ku jedné a přidáme 5 g cukru. Poté přidáme všechny ostatní ingredience kromě soli a másla a hněteme asi 6 min. Přidáme sůl, máslo a pokračujeme v hnětení, dokud nezískáme hladké A pružné těsto. Necháme ho v pokojové teplotě asi 3 hod. pomalu kynout. Poté ho rozvážíme na dílky o 80 g a vytvarujeme koule. Dáme je na plech.
Po krátkém odpočinutí v nich uděláme důlek který vyplníme náplní připravenou smícháním všech ingrediencí. Povrch dozdobíme povidly a okraje potřeme rozpuštěným máslem. Zasypeme drobenkou a koláče necháme v pokojové teplotě asi 5 až v 6 hod. nakynout do dvojnásobného objemu. Pečeme v rozehřáté troubě při 200°C asi 5 až 10 min. Po upečení potřeme zbylým máslem.
Ohodnoťte tento recept: