Chléb

Těsto:

430 g vody
150 g žitné celozrnné mouky
100 g chlebové mouky
300 g hladké mouky
5 g kmínu
13 g soli
100 g kvasu

Nejprve si připravíme rozkvas; kvásek nakrmíme vodou a žitnou moukou tak, aby vzniklo zhruba 110 g rozkvasu. Necháme ho dobře 10 až 12 hod. prokvasit. Všechny mouky smícháme s vodou a necháme je pokojové teplotě asi 1 hod. odpočívat, provedeme Autolýzu.

Poté přidáme rozkvas a krátce zahněteme. Přidáme sůl a kmín, a pokračujeme v hnětení asi další 1 až 2 min. Těsto necháme 4 hod. kynout a každých 45 min. přeložíme. Z vykynutého těsta vytvarujeme bochník a dáme ho do ošatky s utěrkou kynout nejméně na 4 hod., lépe na 12 hod. do lednice.

Troubu vyhřejeme na 250°C. Chleba vyklopíme na plech s papírem, ozdobné nařízneme a poté jí vložíme do horké trouby a pečeme 10 min. s párou při 250°C a poté 40 min. při 210°C. 20 min. před koncem pečení odvětráme. Necháme vychladnout na mřížce.

Ohodnoťte tento recept: 

19 hlasů

Další recepty Celý díl