Brioška a vejce Benedikt


Těsto:
250 g hladké mouky
7 g droždí
4 g soli
40 g cukru krupice
120 g vajec
35 g mléka
125 g másla
Holandská omáčka:
3 žloutky M
15 g citronové šťávy
15 g hořčice
1 g soli
120 g másla
Kayenský pepř
Ztracená vejce:
1 l vody
25 g octa
Čerstvá celá vejce
Na dokončení:
Čerstvá pažitka a nebo petržel
Brioška: do mísy dáme všechny ingredience kromě soli a másla a 10 min. hněteme. Přidáme sůl a po částech máslo a hněteme, dokud nezůstane těsto namotané na hák, je pevné, pružné, nelepí se. Dobře přikryjeme a necháme nakynout do dvojnásobného objemu. Poté vytvarujeme z něj vytvarujeme 13 koulí které vložíme do olejem vymazané a papírem vyložené chlebíčkové formy. Necháme nakynout do trojnásobného objemu, Potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a pečeme 25 až 30 min. Před vytažením zkusíme špejlí. Necháme vychladnout a poté z formy vyjmeme.
Na holandskou omáčku rozpustíme máslo. Do vysoké nádoby dáme žloutky, citrónovou šťávu, hořčice, sůl a Kayenský pepř, na ně nalijeme rozpuštěné máslo a ponorný mixérem vytvoříme hladkou emulzi. Podáváme ještě teplou.
V hrnci s vřící vodou s octem uděláme pomocí lžíce vír a do jeho středu opatrně naběračkou vkládáme rozbité vajíčko. Vaříme asi 3 až 4 min. Podáváme.
Ohodnoťte tento recept: