Bezlepkový chleba

150 g pohankové mouky
100 g bramborového škrobu
90 g hladké hnědé mouky z rýže
10 g cukru
390 g vody
20 g psylium
10g soli
12 g octa
5 g kmínu

150g vody, droždí a cukr smícháme a necháme 10 minut odpočívat. Zbylou vodu smícháme s psylium na kaši a necháme ji také odpočinout.

V míse smícháme všechny sypké ingredience, přidáme obě “tekuté” složky a hněteme 8-10 minut, dokud těsto nezíská elasticitu. Přikryjeme ho a necháme asi 30 minut kynout. Poté ho vyklopíme na pomoučenou plochu a vytvarujeme bochník.

Dáme ho do dobře pomoučené ošatky a necháme kynout do dvojnásobného objemu. Poté ho opatrně vyklopíme na horký plech a pečeme 20 minut při 250 °C a poté dalších 25 minut při 220°C. Z trouby ho vyjmeme a necháme vychladnout na mřížce.

Ohodnoťte tento recept: 

119 hlasů

Další recepty Celý díl