Galetta s ovocem
Těsto:
200 g hladké mouky na křehká těsta
100 g žitné mouky
250 g studeného másla
50 g bílého vína
40 g cukru krupice
2 g soli
Náplň:
1kg broskví nebo nektarinek
250 g tvarohu v kelímku
30 g cukru krupice
Na dokončení:
50g másla
50g třtinového cukru
Několik snítek tymiánu či verbeny
Do mísy navážíme obě mouky, na kostky nakrájené studené máslo, cukr, sůl a vypracujeme jemnou drobenku. Úplně na závěr přimícháme studené bílé víno a rychle a krátce vypracujeme v těsto. To zabalíme do fólie a necháme v lednici aspoň 10 až 15 min. odpočinout.
Rozválíme do tvaru přibližného kruhu o průměru 40cm, přeneseme na plech s papírem. Tvaroh a cukr vymícháme dohladka a natřeme na rozbalenou Platz co. asi 3 až 4 cm dále od kraje. Po povrchu poklademe oloupanými a vypeckovanými broskvemi či nektarinkami.
Okraje těsta přehneme přes ovoce směrem dovnitř. Před pečením položíme na povrch snítky tymiánu a několik kostek studeného másla. Okraje galety potřeme vodou a posypeme cukrem. Pečeme při 180°C asi 35-40 minut, dokud okraje nejsou zlato hnědé.
Ohodnoťte tento recept: