Americký Apple Pie

Forma o průměru 28 cm

Těsto:

335 g mouky na křehká těsta
160 g studeného másla
30 g cukru krupice
3 g soli
110 g ledové vody

Náplň:

1 kg jablek
70 g javorového sirupu
5 g skořice
2 g muškátového oříšku
20 g kukuřičného škrobu
50 g másla
30 g vody
20 g citronové šťávy
Kůra z jednoho citrónu

Na dokončení:

Jedno vejce velikosti M
30 g třtinového cukru

Mouku smícháme s cukrem a solí, přidáme studené máslo a vypracujeme drobenku. Najednou přidáme ledovou vodu a rychle a krátce zamícháme do těsta. Dvě třetiny těsta na lehce pomoučené ploše Vyválíme na kolo o průměru 30 cm a přeneseme ho pomocí válečku do máslem vymazané formy. Dno několikrát propíchneme vidličkou.

Jablka oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky, přidáme všechny ostatní ingredience včetně rozpuštěného másla a dobře zamícháme. Tuto směs namačkáme do formy na těsto. Zbytek těsta rozválíme na sílu dva až 3 mm, pomocí rádylka nakrájíme na pásy a na povrchu koláče upleteme mřížku. Koláč potřeme vajíčkem, posypeme zbylým cukrem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180°C asi 45 až 50 do tmavě zlaté barvy.

Ohodnoťte tento recept: 

35 hlasů

Další recepty Celý díl