Ořechový dort tety Viktorky


Korpus:
6 ks vejce velikosti M
250 g třtinového cukru
250 g univerzální mouky
100 g strouhaných vlašských ořechů
100 g mléka
120 g oleje
12 g prášku do pečiva
2 g skořice
1 g soli
Krém:
500 g mléka
60 g kukuřičného škrobu
100 g cukru krupice
20 g cukru s pravou vanilkou
50 g rumu
300 g másla
Poleva:
100 g hořké čokolády
25 g kokosového oleje
Na dokončení:
200 g meruňkového džemu
100 g strouhaných ořechů
Vejce a cukr nahřejeme ve vodní lázní na 45°C a poté vyšleháme do pevné objemné hmoty, opatrně zamícháme tekutiny a zbylé sypké ingredience a nalejeme do papírem vyložené dortové formy. Pečeme při 160°C asi 40 až 45 min., dokud špejle nezůstane suchá. Dáme na mřížku vychladnout.
Na krém za stálého míchání přivedeme k varu všechny ingredience kromě másla a vaříme nejméně jednu až 2 min. Dáme vychladnout pod fólii, aby se nevytvořil škraloup, poté vyšleháme a zašleháme změklé máslo.
Korpus dvakrát prořízneme, piškot potřeme džemem, na něj třetinu krému, opět piškot a takto postup opakujeme. Dort zahladíme dohladka, Strany posypeme ořechy a dáme na chvíli ztuhnout do lednice. Na povrch nalijeme čokoládu a po zatuhnutí dozdobíme okraje zbylým krémem.
Ohodnoťte tento recept: