Surica je velice starý slovanský recept na kvašený nápoj z vody, medu a čerstvých nebo sušených bylinek, v našem případě tedy tužebníku jilmového, můžeme ale použít i jiné léčivé bylinky. Podle některých studií proces kvašení zesiluje léčivé účinky takového nápoje a je také velice prospěšný našim střevům. Lahev naplníme bylinami, zalijeme převařenou zchladlou vodou a vmícháme med, pokud možno takový, které jsme získali přímo od včelaře. Nádobu uzavřeme buď speciálním víčkem, anebo plátýnkem, které upevníme gumičkou, a postavíme na slunné místo. Procesu kvašení napomohou právě sluneční paprsky a dávní Slované proto nápoj surica považovali za posvátný. Necháme kvasit tři dny a byliny denně promícháme. Poté obsah scedíme do uzavíratelné lahve a necháme další týden stát. Poté už můžeme pít. Nápoj obsahuje alkohol, ale pouze ve velmi malé míře.

Ohodnoťte tento recept: 

13 hlasů

Další recepty Celý díl