nápoj pro zdraví

sušené bezinky
jablečný ocet
med

Uzavíratelnou nádobu do poloviny naplníme sušenými bezinkami. Poté do dvou třetin výšky zalijeme jablečným octem a přidáme tekutý med. Jeho vrstva by měla mít zhruba jeden až dva centimetry na výšku. Nádobu uzavřeme, protřepeme a uložíme na tmavé místo, ideálně v teplotě kolem 22 stupňů, aby směs nekvasila příliš bouřlivě. Necháme stát po dobu 3 až 6 týdnů. Denně opatrně protřepeme. Hotový oxymel poté přecedíme do jiné lahve, uzavřeme a můžeme začít užívat. Paní doktorka Hamplová doporučuje 1 PL denně jako prevenci, případně trojnásobnou i vyšší dávku denně, pokud jsme například nachlazení či nemocní.

Ohodnoťte tento recept: 

9 hlasů

Další recepty Celý díl