Kimči


aneb fermentovaná zeleninová bomba
recept Veroniky Kolářové
suroviny na rýžovou kaši:
8 lžic sladké rýžové mouky
studenou vodu, cca 16 lžic
5 lžic třtinového cukru
Začneme kaší. Smícháme rýžovou mouku a studenou vodu. Kaši dáme vařit, stačí cca 3 minuty. Kaše houstne velmi rychle, proto neustále mícháme. Odstavíme, vmícháme cukr a necháme zchladnout.
suroviny na kimči
1 střední pekingské zelí
2 cibule
3 mrkve
1/2 velké bílé ředkve
8 cm kořene zázvoru
8 stroužků česneku
2 lžíce soli (plus sůl na prosypávání, kterou vymyjeme)
1 svazek jarní cibulky
3-5 lžic chilli vloček
vegan rybí omáčka
Začneme přípravou zelí. Hlávku rozdělíme podélně na čtvrtiny, tuhý konec vyřízneme a zelí nakrájíme na větší kusy. Postupně dáváme do mísy kusy zelí a prosypáváme solí. Lehce promačkáme a necháme křehnout alespoň 30 min, ideálně 2 hodiny.
Potom pečlivě vymyjeme všechnu sůl ze zelí a necháme ho okapat. Připravíme si kořeněnou pastu: do zchladlé kaše z rýžové mouky a cukru nastrouháme zázvor a česnek, přidáme sůl, chilli vločky podle chuti, rybí omáčku (Veronika doporučuje použít veganskou) a pokrájenou jarní cibulku.
Mrkev, bílou ředkev a cibuli nakrájíme na tenké nudličky a přidáme do mísy k okapanému zelí. Vše pečlivě promícháme s kořeněnou pastou a směs přendáme do kvasícího hrnce. Proces kvašení necháme startovat po dobu dvou dnů v teplé místnosti, poté přesuneme do chladu a po týdnu si můžeme užívat chuti skvělého domácího kimči.
Ohodnoťte tento recept: