Nápoje nealkoholické

Čajová směs pro prevenci onemocnění dýchacích cest

Podle MUDr. Aleny Hamplové

květ lípy
květ černého bezu
květ mateřídoušky
květ tužebníku jilmového
sušené šípky
sléz maurský
červená cibule

Čajovou směs připravíme smícháním stejného dílu květu lípy, květu černého bezu, mateřídoušky, květu tužebníku jilmového, nadrcených sušených šípků a slézu maurského.

Hrst bylinné směsi vsypeme do čajové konvice a přidáme na čtvrtky nakrájenou cibuli (nejlépe červenou) i se slupkou. Kromě toho, že cibule je sama o sobě přírodním antibiotikem, v jejích slupkách se nachází látka zvaná kvercetin, antioxidant, který působí proti virům.

Antioxidanty jsou látky, které chrání naše buňky před škodlivými vlivy okolí, posilují naši imunitu a pomáhají bránit rozvoji rakoviny.

Bylinky necháme luhovat nejméně patnáct minut, v nálevu je ale můžeme nechat až hodinu. Poté je scedíme a do čaje přidáme med a citron.

Paní doktorka Hamplová doporučuje tento čaj pít preventivně zejména během období viróz a chřipkových nemocnění.

Ohodnoťte tento recept: 

12 hlasů

Další recepty Celý díl