Moučníky a cukroví

Dožínkové perníčky

100 g másla
2 až 4 lžíce medu
2 vejce
140 g cukru moučka
300 g hladké mouky
100 g žitné celozrnné jemně mleté mouky
1 lžička jedlé sody
2 lžičky kakaa
1 lžička perníkového koření

Rozpustíme máslo a med, směs nesmí být horká. Vejce a cukr promícháme.

Do mouky zamícháme 1 lžičku sody, 2 lžičky kakaa, 1 lžičku perníkového koření. Všechny suché suroviny smícháme a přidáme směs másla a medu.

Vypracujeme těsto, které necháme 24 hod odležet v lednici.

Po 24 hodinách opět propracujeme, vyválíme na 1/2 cm a vykrajujeme srdíčka. Dáváme na pečící papír na plech a pečeme na 160 °C asi 8 minut.

Hotové perníčky hned potřeme rozšlehaným vejcem.

Poleva

1 bílek
prosátý moučkový cukr
citronová šťáva

Bílek prošleháme s prosátým moučkovým cukrem. Na závěr přidáme trochu citronové šťávy. Správná poleva neteče, ale padá. Perníčky necháme 1–2 dny odležet, teprve pak je zdobíme.

Ohodnoťte tento recept: 

7 hlasů

Další recepty Celý díl