podle paní Darji

125 g másla
125 g rostlinného tuku
citron
1 kg cukru
½ kg vlašských namletých i nasekaných ořechů
vyválené filo těsto (zakoupené již hotové)

Tuk rozpustíme, 3 lžíce cukru smícháme s ořechy. Do pekáčku dáme trochu rozpuštěného másla, na to položíme 4 listy těsta, průběžně prokládané ořechy s cukrem a máslem, poté pokračujeme po jednotlivých listech. Listy skládáme na sebe, končíme 2 listy těsta. Nařežeme na trojúhelníčky a na závěr položíme poslední list, jako testovací.

Pečeme na 220 °C 1 hodinu.

Ze zbytku cukru připravíme sirup, který v rendlíku zalijeme vodou asi prst nad cukr. Vaříme asi půl hodiny. Na závěr do sirupu přidáme citron nakrájený na kolečka a dáme ho vychladnout.

Po upečení baklavy sundáme vrchní testovací list a dáme vychladnout na 1 až 2 hodiny. Vychladlou baklavu prolijeme sirupem.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl