Moučníky a cukroví

Helénské rohlíčky

3 plechy

Těsto

1 kg hladké mouky
1 vrchovatá lžíce sádla (nebo půlka másla)
2 lžíce sušeného droždí
200 g cukru krupice
2 špetky soli
2 vajíčka
100 g oleje
mléko dle potřeby

Náplň

ořechy + cukr
jablko + kdoulová povidla
kakao + cukr + kokos

Droždí rozmícháme v trošce mléka a s trochou cukru na kvásek.

V míse umícháme mouku, tuk, vejce, sůl, přilejeme vzešlý kvásek a podle potřeby mléko. Vypracujeme hladké těsto, které necháme nakynout asi hodinu.

Poté z těsta oddělujeme kousky a tvarujeme kuličky. Ty necháme ještě pod utěrkou nakynout.

Tvarujeme rohlíčky, těsto válíme na trojúhelníky. Do širší části trojúhelníku dáme náplň a zavineme. Vytvarujeme rohlíček a klademe na plech.

Rohlíčky necháme ještě krátce nakynout. Před pečením je potřeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka. Pečeme na 180 stupňů do růžova.

Po upečení potíráme cukrovým rozvarem (voda a cukr 1:1 svaříme).

Ohodnoťte tento recept: 

14 hlasů

Další recepty Celý díl