Vdolky
Vdolky s paní Kamilou Skopovou
250 g polohrubé mouky
250 g celozrnné hladké mouky
špetka soli
mléko
7 g sušeného droždí (nebo 20 g čerstvých kvasnic)
1 lžíce cukru krupice
2 lžíce sádla
1 žloutek
tvaroh na strouhání
povidla
zakysaná smetana
Prosejeme si mouku a promícháme ji se solí, cukrem a sušeným droždím. V případě použití čerstvých kvasnic doporučujeme připravit si kvásek z trochy mléka, cukru a rozdrobených kvasnic a nechat ho vzejít.
Přidáme zbytek surovin. S mlékem opatrně, přiléváme postupně a ladíme konzistenci těsta podle nasákavosti mouky. Těsto má být ve výsledku pružné, ne příliš tuhé, může lehce lepit.
Zadělané těsto necháme asi hodinu přikryté a teple vykynout. Pak uděláme váleček, ten naporcujeme na přibližně stejné kousky a vytvarujeme bochánky – vdolky. Dávka vystačí na asi 12–15 kousků.
Necháme trochu dokynout na plechu, pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Pečeme do růžova v předem vyhřáté troubě na 180–200 stupňů cca 20 minut.
Vyndáme z trouby a vlažné mažeme povidly, posypeme tvarohem a dozdobíme zakysanou smetanou.
Ohodnoťte tento recept: