Ovocná jídla

Peččunka

Na 1,5l vody
2 hrsti sušených jablek
2 hrsti sušených hrušek
1 hrst sušených vypeckovaných švestek
5 kousků hřebíčku
1 celá skořice
1 hvězdička badyánu
1-2 lžíce cukru
1/2 lžičky soli
1 dcl smetany a trocha mouky na zahuštění
(v bohatších domácnostech se přidávala i hrst rozinek)

Do vroucí vody nasypeme všechno sušené ovoce, 1-2 lžíce cukru a ½ lžičky soli. Pak přidáme koření a rozvaříme ovoce. Když je vše rozvařené (může trvat okolo ½ hodiny) přepasírujeme přes hrubé síto. Hustou kaši zahustíme 1 dcl smetany. Podle chuti můžeme dosladit. Takovouto kaši můžeme jíst teplou s vařenou bramborou, případně studenou s rohlíkem. Kdyby byla kaše moc řídká, tak zakvedláme do smetany lžičku hladké mouky a povaříme alespoň 5 minut.

Ohodnoťte tento recept: 

7 hlasů

Další recepty Celý díl