Moučníky a cukroví
Burtvaňok
![](http://img.ceskatelevize.cz/ivysilani/indexes/photos/crop/222/222544160510012/952730.jpg?1671303743)
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/13889655314/foto09/recepty/m_12158.jpg?1676917525)
Těsto
0,5 kila žitné mouky
1 kostka droždí
2 dcl mléka
2 lžičky cukru
1 vejce
1 lžička přepuštěného másla
½ lžičky soli
1 dcl mléka a lžicka cukrumáslo na potření
Do mouky uděláme důlek, nalijeme vlažné mléko, přidáme dvě lžičky cukru a do toho rozdrobíme droždí. Necháme vzejít. Přidáme 1 vejce, lžičku přepuštěného másla a sůl a vypracujeme těsto. Raději řidší. Necháme vykynout v teple. Pekáč, které se říká burtvaň vymažeme tukem. Přendáme do něj těsto, uhladíme a potřeme mlékem, ve kterém jsme rozpustili lžíci cukru. Necháme ještě 10 minut nakynout. Upečeme a následně ještě teplé potíráme rozpuštěným máslem.
Ohodnoťte tento recept:
43 hlasů