1,5 kg brambor (varný typ A)
lžička soli
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
máslo a sádlo na vymazání forem

4 velké oloupané brambory uvaříme předem a necháme vychladnout. Zbytek brambor postrouháme jako na bramboráky a necháme vykapat na sítku, které jsme vystlali plátýnkem nebo čistou utěrkou. Necháme vykapat a mírně stlačíme. Přendáme do mísy společně s vařenýma, nastrouhanýma bramborama. Přidáme lžičku soli a lžíci hladké mouky. Rukou vypracujeme těsto z něho následně tvarujeme kuličky, které na dlani rozmáčkneme do placky, kterou plníme zelnou směsí. Zelí přiklopíme druhou placičkou, kterou splácneme dohromady se spodní vrstvou. Hotové zelňáky dáváme na plech, který jsme předem vymazali sádlem. Na plech by se mělo vejít něco okolo devíti placek. Placky pečeme cca 40-45 minut do zčervenání. Placky sundáme z plechu a dáme máslem vymaštěné misky. Podáváme s máslem. Beskydskou specialitou je, si takové zelňáky u pocukrovat.

Náplň

1 kg hlávkového zelí
nové koření
drcený kmín
pepř
cukru, sůl

V kastrolu rozpustíme sádlo a na něm do růžova osmažíme cibulku. Hlávkové zelí nakrájíme na drobno a přidáme do kastrolu. Okořeníme mletým novým kořením, drceným, kmínem a pepřemm. Podle chuti můžeme dosolit, nebo i osladit. Dusíme až do změknutí a lehkého zrůžovění. Necháme vychladnout.

Ohodnoťte tento recept: 

22 hlasů

Další recepty Celý díl