Maso

Zvěřinové plíčky po myslivecku

Vnitřnosti (jazyk, plíce, srdce, ledvinky)
Kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
2 ks cibule
Kyselá okurka
4 kuličky nového koření
10 kuliček celého pepře
3 ks bobkového listu
Tymián
Sůl
Ocet nebo citron, hořčice, cukr na dochucení

Na základní suroviny budeme potřebovat ulovit 1 kus srnčí zvěře /sika, jelen evropský/ Suroviny jsou součástí tzv. loveckého práva – jazyk, plíce, srdce, játra, ledvinky. Suroviny důkladně opláchneme, zejména dbáme aby plíce nebyly devastované střelou – velké prokrvení a tmavé plíce – použít pouze část nepoškozenou růžové barvy. U plic vyřežeme silné průdušnice, u srdce vrchní okraj a chlopně srdečních komor, u ledvinek vyřízneme střed s močovými kanálky. Vše můžeme zalít vodou a ponechat vymočit v chladu do druhého dne.

Druhý den plíce rozřežeme na větší kusy, srdce na polovinu a dáme vařit. Přidáme 2 cibule očištěné neoloupané, 10 kuliček celého pepře, 4 kuličky nového koření, 3 střední bobkové listy, tymián, sůl. Část vody můžeme nahradit zeleninovým nebo zvěřinovým vývarem, popřípadě do vody dám spolu se surovinami vařit 1 mrkev, i kořenovou petržel a kousek celeru. Vaříme do změknutí kořínku a sbíráme pěnu, která se při vaření vytváří. Uvařené vyjmeme a vývar scedíme. Uvařený kořínek nakrájíme na nudličky, nakrájíme syrovou kořenovou zeleninu na drobné kostičky, které můžeme krátce na másle osmahnout, přidáme nakrájený kořínek a zalijeme scezeným vývarem. Lehce provaříme. Zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně a dochutíme trochou octa nebo citrónové šťávy, lžící plnotučné hořčice, trochou cukru a zasypeme nadrobno pokrájenou kyselou okurkou.

Podáváme s houskovým knedlíkem.

Ohodnoťte tento recept: 

12 hlasů

Další recepty Celý díl