Trnová koruna


Trnová koruna
250 g polohrubé mouky
250 g hladká mouka - speciálka na kynutá těsta
100 g másla
200 ml šlehačky
120 g cukru
3 žloutky
30 g droždí
Citronová kůra
Špetka soli
Bílek na potření a mandlové hranolky na zdobení
Do mouky uděláme důlek, nadrobíme droždí, posypeme cukrem a zalijeme vlažnou šlehačkou. Necháme vzejít. Pak dodáme žloutky, vlahý, rozehřátý tuk, kůru z citrónu a sůl a vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme vykynout. Těsto rozdělíme na pět dílů. Z každého vyválíme dlouhý pramen. Ze tří upleteme klasický cop, stočíme do kruhu a položíme na dobře vymazaný plech. Ze zbylých dvou pramenů smotáme „provaz“, též stočíme do kruhu a položíme navrch na cop. Necháme opět vykynout. Pak potřeme rozšlehaným bílkem a ozdobíme mandlovými hranolky, které do koruny napícháme jako trny. Upečeme ve vyhřáté troubě na 180°C. Po ¼ hodině snížíme teplotu a dopékáme na 160°C.
Ohodnoťte tento recept: