Moučníky a cukroví

Pajerský koláč

3 kusy velikosti 20 cm × 20 cm

Těsto na koláč

500 g hladké mouky
250 ml mléka
40 g čerstvého droždí
100 g moučkového cukru
100 g rozpuštěného másla
2 žloutky
špetka soli
1 lžička citronové kůry
trocha hladké mouky na poprášení

Do mísy odvážíme mouku. V mouce uděláme důlek, přilijeme část vlažného mléka, rozdrobíme droždí a vidličkou rozmícháme droždí s mlékem a troškou okolní mouky na kašičku. Necháme vzejít kvásek (asi 20 minut). Přidáme zbytek surovin a vypracujeme hladké těsto. To necháme zakryté kynout asi hodinu.

Poté těsto rozdělíme na 3 stejné části. Posypeme si vál moukou a každý díl vyválíme na tenkou kruhovou placku. Pracujeme opatrně.

Náplň

750 g tučného tvarohu
2 celá vejce
150 g moučkového cukru
50 g mandlových plátků
50 g rozinek v rumu
1 lžíce citronové kůry
1 vanilkový cukr

Všechny suroviny na náplň ručně promícháme vařečkou do hladké směsi, kterou ihned natřeme na připravené koláče. Okraje koláčů (na šířku asi 2 cm) necháme náplní nepotřené.

K dokončení

10 lžic strouhaného perníku
100 g rozpuštěného másla
50 g rumu
moučkový cukr na posypání

Tvaroh na koláči posypeme strouhaným perníkem. Okraje koláče přehneme na všech čtyřech stranách dovnitř tak, aby vznikl čtverec, ale zároveň aby byla vidět nádivka. Koláče opatrně přeneseme na máslem vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech. Okraje koláče potřeme částí másla a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 °C asi na 30 minut.

Po vytažení z trouby ještě horký koláč potřeme zbytkem másla s rumem a zasypeme moučkovým cukrem.

Ohodnoťte tento recept: 

75 hlasů

Další recepty Celý díl