Kecaný koláč


Těsto
20 g droždí
1 lžíce krupicového cukru
150−200 ml mléka
375 g hladké mouky
100 g rozpuštěného másla
2 žloutky
špetka soli
Droždí rozdrobíme do mísy, přidáme cukr, trochu mouky, zalijeme mírně teplým mlékem, zamícháme, přikryjeme a na teplém místě necháme vyběhnout kvásek. Poté přidáme ostatní ingredience, máslo nesmí být horké. Vypracujeme hladké tužší těsto, které necháme přikryté na teplém místě hodinu kynout.
Na vymaštěný plech s okrajem těsto rovnoměrně rozprostřeme do tenké vrstvy, pracujeme prsty. Na těsto klademe pomocí lžíce střídavě všechny tři náplně. Pečeme ve středně vyhřáté troubě, až mají okraje zlatavou barvu.
Ořechová náplň
100 g vlašských ořechů mletých
100 g mléka
60 g cukru krupice
2 lžíce vanilkového cukru
špetka skořice
Mléko svaříme s cukrem, vsypeme ořechy a ostatní suroviny a vymícháme náplň. V případě potřeby můžeme lehce rozředit rumem nebo dohustit nadrcenými piškoty či ořechy.
Tvarohová náplň
500 g měkkého tvarohu
2 vanilkové cukry
1 žloutek
trocha smetany dle potřeby
Tvaroh smícháme s cukrem a žloutkem.
Maková náplň
150 g mletého máku
100 g cukru
200 ml mléka
rum
Mák s cukrem krátce svaříme v mléku v hustou kaši, ochutíme rumem.
Další náplně
Jablečná povidla
Švestková povidla
Ohodnoťte tento recept: