Moučníky a cukroví

Kecaný koláč

Těsto

20 g droždí
1 lžíce krupicového cukru
150−200 ml mléka
375 g hladké mouky
100 g rozpuštěného másla
2 žloutky
špetka soli

Droždí rozdrobíme do mísy, přidáme cukr, trochu mouky, zalijeme mírně teplým mlékem, zamícháme, přikryjeme a na teplém místě necháme vyběhnout kvásek. Poté přidáme ostatní ingredience, máslo nesmí být horké. Vypracujeme hladké tužší těsto, které necháme přikryté na teplém místě hodinu kynout.

Na vymaštěný plech s okrajem těsto rovnoměrně rozprostřeme do tenké vrstvy, pracujeme prsty. Na těsto klademe pomocí lžíce střídavě všechny tři náplně. Pečeme ve středně vyhřáté troubě, až mají okraje zlatavou barvu.

Ořechová náplň

100 g vlašských ořechů mletých
100 g mléka
60 g cukru krupice
2 lžíce vanilkového cukru
špetka skořice

Mléko svaříme s cukrem, vsypeme ořechy a ostatní suroviny a vymícháme náplň. V případě potřeby můžeme lehce rozředit rumem nebo dohustit nadrcenými piškoty či ořechy.

Tvarohová náplň

500 g měkkého tvarohu
2 vanilkové cukry
1 žloutek
trocha smetany dle potřeby

Tvaroh smícháme s cukrem a žloutkem.

Maková náplň

150 g mletého máku
100 g cukru
200 ml mléka
rum

Mák s cukrem krátce svaříme v mléku v hustou kaši, ochutíme rumem.

Další náplně

Jablečná povidla
Švestková povidla

Ohodnoťte tento recept: 

132 hlasů

Další recepty Celý díl