2 velký brambory
½ l mléka
80 g droždí (2 kostky)
2 vejce
9 lžic sádla
palice česneku
pepř, sůl
hrst majoránky
620 g (i více) polohrubé mouky
větší hrst škvarků
mák nemletý
sádlo na vymaštění plechu a potírání

Nejdříve dáme do trošky vlažného mléka vzejít droždí. Mezitím do mísy nasypeme mouku, rozklepneme celá vejce, vlijeme zbytek mléka, přidáme koření dle chuti (pepř, sůl, lisovaný česnek, majoránku), nahrubo nastrouhané obě brambory, vlijeme vykynuté droždí a vše promícháme v hmotu. Konzistence by měla být jako hustší kynuté těsto. Plech silněji vymažeme sádlem a hustě vysypeme mákem až po okraj, těsto vlijeme na plech a povrch posypeme mákem a pokapeme rozpuštěným sádlem. Pečeme v troubě na 200 °C asi 20 minut, až jsou okraje křupané a těsto se odlepuje v rozích. V polovině pečení znovu přemastíme povrch sádlem a to samé opakujeme na konci pečení.

Po upečení necháme vychladnout a krájíme na kostky.

Ohodnoťte tento recept: 

138 hlasů

Další recepty Celý díl