Svatební koláčky máčené v rumu


asi 200 koláčků
Těsto
80 g kvasnic (2 kostky)
2 lžíce krupicového cukru
1/4 l mléka
250 g stoprocentního rostlinného tuku
500 g polohrubé mouky
špetka soli
1 celé vejce + 1 žloutek
Zaděláme si kvásek z kvasnic, jedné lžíce cukru a vlažného mléka. Vedle si pomalu rozpustíme stoprocentní tuk. Do mísy dáme mouku, špetku soli, jedno celé vejce a žloutek, přidáme kvásek (po vykynutí v mléce) a přimícháme tuk. Tuk nesmí být moc horký, aby nám nespařil kvasnice. Ihned vypracujeme těsto, které rozdělíme na 4 díly. Každý díl rozválíme na 2 cm vysoký plát a následně vykrajujeme rádýlkem čtverečky.
Nádivka
2 kostky poloměkkého tvarohu v alobalu (ne vaničkový)
50 až 100 g moučkového cukru
kůra z 1 citronu
1 vanilkový cukr
1 žloutek
Vše smícháme a vypracujeme nádivku.
K dokončení
200 kusů rozinek
250 g másla
150 ml rumu
400 g mletých ořechů
200 g moučkového cukru
Připravené čtverečky plníme hotovou nádivkou, vložíme rozinku a balíme. Spojem klademe na plech dolů, necháme dokynout cca 10 až 15 minut. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut. Upečené, mírně vychladlé koláčky namáčíme do rozpuštěného másla s rumem. Následně je obalujeme v mletých ořechách smíchaných s cukrem.
Ohodnoťte tento recept: